Пореском инспектору за примање мита 30 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Пореском инспектору за примање мита 30 мјесеци затвора

Бањалука - Суспендовани инспектор Пореске управе РС Жељко Орељ из Бањалуке осуђен је на двије године и шест мјесеци затвора у бањалучком Окружном суду због примања мита.

Изречена му је и новчана казна од 5.000 марака и мјера забране рада у инспекцијским органима у наредних пет година и то због бојазни да ће поновити кривично дјело.

Пресуду је изрекла судија Олга Пантић, која је истакла да је Орељ дужан да новчану казну исплати у року од три мјесеца од правоснажности пресуде. Према пресуди, ако новчану казну не плати на вријеме, она ће се претворити у затворску, тако што ће се за сваких 100 марака рачунати дан затвора.

У затворску казну Орељу је урачунат мјесец који је провео у притвору, док му се у мјеру петогодишње забране обављања посла инспектора неће рачунати вријеме проведено у затвору.

Према наводима у пресуди, Орељ је од 12. до 30. маја, као службено лице, приликом пореске контроле у привредном друштву "Топдом БиХ" из Бањалуке од предсједника Управног одбора овог предузећа Мирка Вујиновића у више наврата захтијевао и примио мито од 20.000 марака. Он је Вујиновићу тврдио да постоје одређене неправилности у обрачунима пореских обавеза за контролисани период које неће навести у записнику о извршеној контроли, уколико добије тражени новац. Говорио му је да би предузеће могло да добије велику казну ако уради све по закону и не "испегла" неправилности.

Образлажући пресуду судија Олга Пантић је навела да је суд приликом одмјеравања казне за Ореља као олакшавајуће околности узео што је неосуђиван, отац двоје дјеце и коректно владање. Истакла је да отежавајућих околности суд није пронашао, али је цијенио да је дјело починио с директним умишљајем да себи прибави корист.

Орељ је ухапшен 30. маја ове године на паркингу бањалучке пицерије "Сан Ремо" приликом преузимања мита. Прије тога договорио се са Вујиновићем да се састану на паркингу пицерије да би узео новац. Вујиновић је све то пријавио полицији, па је постао полицијски информатор и Ореља су пратили полицијски и инспектори Специјалног тужилаштва РС. Ухапсили су га након што је узео мито.

Рад

Жељко Орељ је у Пореској управи РС радио као инспектор контроле предузећа са вишемилионским приходима на подручју РС.

Обављао је и послове замјеника директор Пореске управе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана