Порески инспектори кажњени са 20 мјесеци затвора и 30.000 КМ

Небојша Томашевић
Порески инспектори кажњени са 20 мјесеци затвора и 30.000 КМ

БАЊАЛУКА - Некадашњи инспектори Пореске управе Републике Српске Ђуро Ракић (65) и његов колега Александар Милетић (41) из Српца споразумно су признали кривицу и пристали да буду осуђени на укупно 20 мјесеци затвора и 30.000 КМ новчане казне јер су од привредника Ђ. З. тражили 3.500 КМ како би му умањили пореске обавезе.

Обојица су закључили споразуме о признању кривице са Републичким тужилаштвом  које прихватио бањалучки Окружни суд. Предвиђено је да  Ракић буде осуђен на годину затвора и 20.000 КМ новчане казне за примање мита, а  Милетић на осам мјесеци затвора и 10.000 КМ новчане казне за кривично дјело трговина утицајем. Ракићу је предвиђена двогодишња забрана обављања позива, дужности и дјелатности, а Милетићу забрана од три године и у том периоду не може обављати послове инспектора или послове у јавним предузећима и институцијама.

Споразуме је  прихватила  судија бањалучког  Окружног суда Сњежана Кудрић и најавила да ће пресуда бити објављена данас. Судија је на рочишту изјавила да су оба оптужена споразуме су закључили у фази истраге и прије потврђивања оптужнице.

Образлажући споразуме тужилац Сања Тадић - Стојисављевић је појаснила да су код обојице постојале особито олакшавајуће околности и зато су договорене казне испод законског минимума. Према њеним ријечима тужилаштво је као олакшавајуће за оптужене цијенило признање у раној фази истраге као и њихову неосуђиваност. Појаснила је да је за Ракића као олакшавајуће узета и његова старосна доб, а за Милетића да је отац троје малољетне дјеце. 

- Кривица оптужених потврђена је са 117 материјалних доказа и девет свједока. Током истраге вршено је снимање и технички надзор као и симуловани откуп. Утврђено је да је  Милетић у договору  са Ракићем од пореског обавезника Ђ. З. и предузећа "Блек Глас" тражио 3.500 КМ како би му пореске обавезе биле мање од реалних. Тај новац је тражио за Ракића који је обавио пореску контролу - рекла је тужилац Тадић-Стојисављевић.

Додала је да су оба оптужена још у истрази приликом испитивања пред браниоцем признали кривицу и да сматра да су договорене казне адекватне.

Према оптужници Републичког тужилаштва Ракић је од 27. фебруара до 7. марта обавио теренску пореску контролу пословања  предузећа "Блек Глас" из Бањалуке, те власнику Ђ.З. предочио да треба ретроактивно платити порезе и доприносе за топле оброке радницима за претходне двије године у износу од око 10.200 КМ.

- Након тога је, свјестан забрањености својих радњи, преко свог радног колеге Милетића, а који познаје Ђ. З. од факултетских дана, захтијевао за себе 3.500 КМ у циљу да умањи пореску обавезу контролисаном пореском обвезнику - наведено је у оптужници.

Додаје се да је 4. марта Ђ. З. путем Вибера контактирао Милетића, те да су се потом два пута састали испред зграде Пореске управе Републике Српске. Како се наводи  у оптужници Милетић је саопштио Ђ.З. да ће он, користећи свој службени положај и утицај код радног колеге, посредовати да износ пореске обавезе буде умањен на 500 КМ, захтијевајући “награду” за Ракића од 3.500 КМ.

- Након тога Ђ. З. је дошао 7. марта 2024. године на уговорени састанак са Милетићем у близини зграде Пореске управе Српске и донио 3.500 КМ у унапријед припремљеним новчаницама обиљеженим по апоенима и серијским бројевима. Новац је у бијелој коверти предао Милетићу, тако што га је ставио у гепек возила марке „голф 6“ које користи Милетић, а које је било паркирано у Улици Булевар српске војске. Након тога су се обојица удаљили- стоји у оптужници.

Након неколико сати, у тренутку када је дошао до свог возила, Милетићу су пришли припадници МУП-а Српске и ухапсили га. 

Акција у којој су пали поменути порески инспектори имала је кодни назив "Улог", а  спровели су је припадници Полицијске управе Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана