Полицајци признали кривицу за узимање и давање мита!

Небојша Томашевић
Полицајци признали кривицу за узимање и давање мита!

БАЊАЛУКА - Полицајци Јован Зорић (33) и Ненад Шаиновић (47) из Дервенте оптужени за примање мита признали су кривицу и пристали на новчане и затворске казне од по годину затвора.

Кривицу су признали и они који су им давали новац - Петар Станић (34), Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23)  и Саво Стјепановић (76) са подручја Дервенте. Они су пристали да буду осуђени на новчане казне. Сви поменути су са Републичким тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице који су представљени јуче у бањалучком Окружном суду.

Осим затвора, Зорићу је у споразуму предвиђена ночана кaзна од 30.000, а Шаиновићу od 20.000 КМ. Обојици је предвиђена и петогодишња забрана обављања послова позива дјелатности и дужнoсти и одузимање имовинске користи.

Судско вијеће којим је предсједавала судија Зорица Барош због обимности доказа јуче није одлучиlо о споразумима. Рочиште за разматрање признања одгођено је за петак када ће суд донијети одлуку да ли их прихвата или не.

Једини оптужени у овом поступку који није признао кривицу је полицајац Иван Зеба (44) из Дервенте и у односу на њега поступак је раздвојен и суђење ће му бити настављено у септембру.

Против поменутих полицајаца и Дервенћана који су бесправно сјекли и превозили дрва, оптужницу је подигло Републичко  тужилаштво.

Полицајце терете да су током саобраћајних и контрола на спречавању бесправне сјече шуме и транспорта дрвета од возача и шумокрадица узимали мито како им не би писали казне.

Петорицу поменутих Дервенћана терете да су полицајцима давали новац како би несметано могли да превозе украдено дрво. Оптужница полицајце  Зебу и Зорић терети да су заједно у пет наврата током  контрола у саобраћају од возача узели око 170 КМ како им не би писали казне.

Према оптужници они су тако од возача М. М. узели 20 КМ како га не би казнили за почињени прекршај. Као се наводи, он им је давао 30, али му је Зеба рекао, "доста је и цваја". Терете их да су од другог возача узели десет КМ за исти прекршај, а  од таксисте А. К. 20 евра како га не би казнили за непосједовање лиценце превозника.

Даље се наводи да су од возача који је возио без дозволе, узели 50 евра да га не казне, а од једног Дервенћанина 100 КМ да га не би казнили и обавијестили шумара о бесправно посјеченим дрвима која су уочили код његове куће.

Зебу терете да је сам у два наврата узео 100 КМ од шумокрадица које је заузврат обавјештавао о полицијским контролама како би их они избјегли. Зорићу се на терет ставља да је од једне особе која се бави крађом шуме узео 80 КМ након што га је обавјештавао о контролама полиције.

Шаиновића терете да је од почетка 2023. па до октобра те године обавјештавао шумокрадице о полицијским контролама и од њих заузврат  узимао од 20 и 50 КМ за услуге.

Петорку оптужених за давање мита терете да су полицајцима Зеби, Зорићу и Шаиновићу након телефонских договора  давали између 20 и 50 КМ како би их они пустили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана