Полицајци и шумокрадице негирали кривицу

Небојша Томашевић
Полицајци и шумокрадице негирали кривицу

БАЊАЛУКА - Тројица полицајаца из Дервенте и пет њихових суграђана у бањалучком Окружном суду негирали су кривицу за примање и давање мита, а како сазнајемо неки од њих покушаће са тужилаштвом да се договоре о споразумном признању кривице.

Кривицу за примање мита су негирали полицајци Иван Зеба (44), Јован Зорић (33) и Ненад Шаиновић (47) које терете да су од возача узимали новац у замјену за опраштање прекршаја. Да нису криви за давање мита изјавили су Петар Станић (34), Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23) и Саво Стјепановић (36) које терете да су полицајцима давали новац да би им “опростили” прекршаје за бесправну сјечу шуме и превоз дрвета.

Полицајце Зебу и Зорића терете да су у пет наврата током заједничких контрола у саобраћају од возача узели око 170 КМ да им не би писали казне. Зебу терете да је у два наврата сам у вријеме контроле саобраћаја на спречавању бесправне сјече шуме и транспорта дрвета узео 100 КМ од шумокрадица које је обавјештавао о полицијским контролама да би их избјегли. Зорићу се на терет ставља да је од једне особе која се бави крађом шуме узео 80 КМ након што га је обавјештавао о контролама полиције. Шаиновића терете да је од почетка 2023. па до октобра те године обавјештавао шумокрадице о полицијским контролама и од њих заузврат узимао од 20 и 50 КМ за своје услуге.

Осталу петорку оптужених терете да су полицајцима Зеби, Зорићу и Шаиновићу давали новац да би их они пустили и не би контролисали камионе којима су превозили бесправно посјечену шуму.

Оптужницу против поменуте осморке подигло је Републичко јавно тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци. Тужилаштво је уз оптужницу предложило да од оптужених полицајаца буде одузета имовинска корист прибављена кривичним дјелом, као и да њима буде изречена мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности.

Раније су четири особе са подручја Дервента осуђене у бањалучком Окружном суду на новчане казне због давања мита полицајцима Зорићу и Зеби. На казне од по 1.500 КМ осуђени су Милош Мартић, Данијел Живанић и Адем Курјаковић, док је Владимир Ђуричић добио 2.000 КМ казне.

Казне

Уколико буде доказана кривица оптужене чека вишегодишња казна затвора. Кривични законик Републике Српске за давање мита предвиђа казне од пола до пет година затвора. Закон за кривично дјело примање мита, које је стављено на терет полицајцима, предвиђа казне од двије до десет година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана