Почело суђење Јасмину Чоломану

Срна
Почело суђење Јасмину Чоломану

Сарајево - Први свједок на суђењу Јасмину Чоломану за убиства хрватских цивила почињена у мјесту Почулице у општини Витез испричао је да је чуо рафал, а недуго након тога код једног објекта у том мјесту је видио и рањенике.

Свједок Неџад Сивро истакао је рекао да је у априлу 1993. из Почулица отишао до насеља Врховине, гдје је видио Рефика Мујезиновића како разговара с непознатим војником, преноси Бирн.

"Ја сам био удаљен; о чему су причали, не знам. Сјели су у возило и отишли у правцу Почулица. Након пар минута чуо се рафал из аутоматске пушке, прво један па други. Након 20 минута до пола сата, ја сам кренуо кући. Кад сам дошао до Дома видио сам пометњу, аутомобиле и како товаре рањенике", рекао је он.

На питање одбране да ли је на том мјесту видио Мујезиновића или ауто, свједок је одговорио да није.

Описујући војника с којим је Мујезиновић разговарао, свједок је рекао да је то била млађа особа, средњег раста, у маскирној униформи и с пушком у руци.

Сивро је свједочио на суђењу Чоломану, који је, према оптужници, као припадник Диверзантског вода Седме муслиманске бригаде Армије БиХ, 24. априла 1993. у мјесту Почулице дошао наоружан испред Дома, у којем су били затворени цивили хрватске националности.

Након што је стражар објекта одбио да откључа врата, он је, како је наведено, кроз затворена врата отворио рафалну паљбу из аутоматског оружја, при чему су убијене три лица хрватске националности, а 9 их је рањено.

Одбрана је подсјетила свједока да је, у исказу датом током истраге, рекао да убиства у Дому није починио нико из Почулица и околних села, на шта је свједок потврдио да је то изјавио.

Прије свједочења Сивре, Тужилаштво БиХ је прочитало оптужницу и изнијело уводну ријеч, рекавши да ће саслушањем предложених свједока и материјалних доказа доказати да је оптужени Чоломан починио дјело које је описано у оптужници.

Сенад Дуповац, бранилац оптуженог, рекао је да ће Одбрана доказивати да оптужени није учествовао у убиствима у Дому.

"Одбрана не спори да је у то вријеме био сукоб са ХВО-ом, ни да се десио догађај у Дому у Почулицама, али спори да је оптужени учествовао у том догађају", рекао је бранилац.

Суђење ће бити настављено 19. септембра, саслушањем новог свједока Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана