Почело суђење Горану Сарићу

Aгенције
Почело суђење Горану Сарићу

Сарајево - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране у Суду БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Специјалне бригаде полиције Републике Српске Горану Сарићу, оптуженом за ратни злочин 1995. године у Сребреници.

Бранилац Александар Лазаревић рекао је у уводном обраћању да ће се одбрана ослањати на пресуду Хашког трибунала, којом је бивши командант Специјалне полиције Републике Српске Љубиша Боровчанин ослобођен оптужбе за исто кривично дјело за које се Сарић терети.

Лазаревић је истакао да је Сарић данас ушао у судницу као слободан човјек и да очекује да ће, након правоснажне судске пресуде, из ње тако и изаћи.

По окончању данашњег рочишта, Лазаревић је рекао новинарима да након ове хашке пресуде, предмет Горана Сарића треба да буде логичан наставак тога.

"Сматрамо да у овом поступку нема шта даље да се истражује послије четири године суђења у Хагу, саслушања стотина свједока и хиљаду прегледаних докумената. У Хагу се то звало жмега суђењеж, а у овом случају, тужилац има право да одлучи да ли постоје или не основи за оптужбу генерала Сарића", рекао је Лазаревић.

Одбрана сматра, нагласио је Лазаревић, да није било основа за оптужбу.

Сарићев бранилац сматра да би у овој фази било разумно да тужилац промијени правну квалификацију у складу са пресудом Суда из Стразбура у предмету "Мактоуф–Дамјановић" и одлуке Уставног суда БиХ.

"Питање по којем закону ће се судити оптуженима постоји откад је донесен Кривични закон БиХ и откад је овај суд почео да суди по њему", рекао је Лазаревић и додао да се у Хрватској и Србији суди према Кривичном закону СФРЈ.

Тужилаштво терети Сарића да је свјесно помагао у извршењу злочина на подручју Сребренице.

Читајући оптужницу, тужилац Ибро Булић је навео да је Сарић припадницима полиције издао наредбу да осигурају путну комуникацију Братунац–Коњевић Поље и да заробљавају мушкарце који су кроз шуму покушали изаћи из заштићене зоне Сребреница.

Булић је рекао да постоји довољно доказа да је Сарић починио кривично дјело које му се ставља на терет што ће, како је навео, потврдити и искази 51 свједока, један вјештак и 145 материјалних доказа које ће Тужилаштво уложити.

Суђење ће бити настављено 3. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана