Почело суђење адвокату за повреду угледа суда

Небојша Томашевић
Почело суђење адвокату за повреду угледа суда

Бањалука - Извођењем доказа тужилаштва јуче је у Основном суду Бањалука почело суђење бањалучком адвокату Јевти Јанковићу, који је оптужен за повреду угледа суда.

То је први случај у Српској да је адвокат оптужен за ово кривично дјело.

Јанковић је оптужен да је својим поступцима у октобру 2007. и децембру 2008. године повриједио углед бањалучког Окружног суда. Он је судију Светлану Марић у писменим поднесцима назвао "плаћеником страних и домаћих обавјештајних служби, која обавља најпрљавије поступке". У поднесцима за њено изузеће са неколико рочишта, Јанковић је навео да Марићева "нема минимум психо-физичких способности да управља собом", те да се ради о "жени која наноси зло невиним људима".

Марићева је јуче рекла да је Јанковић прогања, блати и клевеће од 2001. године.

- Његове тврдње су ноторна лаж. Његов напад на мене креће од 2001. када је био истражни судија у предмету проституције гдје сам поступала као тужилац и прибавила одређене доказе и саслушала стране држављанке као свједоке - рекла је Марићева и додала да је послије тога Јанковић написао писмо у којем је назвао шизофреником и инсинуирао да је прикрила доказе.

Објаснила је да је послије тога на лични захтјев изузета из тог случаја.

- Јанковић је послије неког времена  послије тога добио отказ као истражни судија. Мене криви за то иако сам само обавила свој посао - рекла је Марићева.

Јанковић је истакао да је Марићева у вријеме спорне истраге сарађивала са страним службама и да је током испитивања осумњичених и свједока излазила по инструкције. Рекао је да је у канцеларији било шест наоружаних странаца и да га је тукао страни полицајац. Он је оптужио Марићеву и да је прикрила доказе и у случају "Корићанске стијене".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана