Пљачкаши преговарају о признању кривице

Небојша Томашевић
Пљачкаши преговарају о признању кривице

Бањалука - Петорица оптужених за организовани криминал, недозвољено држање оружја и тешке крађе, којима су од продаје плијена "зарадили" око 50.000 марака, јуче у бањалучком Окружном суду најавили су признање кривице. У овом случају оптужени су Слободан Бојанић, Невен Нешковић, Борислав Ступар, Миленко Вурунић и Никола Васиљевић.

Сви оптужени и њихови адвокати изјавили су јуче, на почетку суђења да преговарају са Специјалним тужилаштвом РС и да би ускоро требало за закључе споразуме о признању кривице. Специјални тужилац Далибор Врећо потврдио је да су у току преговори о закључивању споразума, али није наводио детаље. Након овог обавјштења предсједник судског вијећа Весна Станковић-Ћосовић је одлучила да суђење почне, а да оптужени током суђења могу закључити споразуме.

Суђење је почело читањем оптужнице, а саслушано је неколико власника опљачканих продавница и бензинских пумпи. Специјално тужилаштво РС терети ову петорку да су организовано од јуна 2011. до јуна 2014. пљачкали бензинске пумпе, киоске и продавнице на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Лакташа, Српца, Прњавора, Челинца, Мркоњић Града, Теслића и Модриче. У оптужници се наводи да су они чинили злочиначко удружење с тачно подијељеним улогама. Обично су пљачкали у ноћним часовима. Користили су капе фантомке, а са собом су увијек носили ватрено оружје - аутоматске пушке и пиштоље. Крали су веће количине цигарета, прехрамбених производа и новац. Једном су пуцали на полицију која их је примијетила у пљачки, а једном на власника продавнице који их је видио. Срећом, нико током пуцњаве није повријеђен. Украдене предмете аутомобилом су одвозили и скривали на унапријед припремљеним локацијама, послије чега су их продавали непознатом припаднику свог злочиначког удружења, који их је даље препродавао. Члан ове групе био је и Предраг Петковић, који се налази у бјекству. Сви су ухапшени у фебруару ове године у полицијској акцији "Кастело".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана