Пијан забио нож у леђа познанику

Небојша Томашевић
Пијан забио нож у леђа познанику

Бањалука - Мирко Баста из Бањалуке је у вријеме покушаја убиства Мухамеда Зулића посједовао битно смањене способности да схвати значај дјела и управља поступцима.

Ово је у бањалучком Окружном суду на почетку суђења Басти казао вјештак психијатар Мирко Николић.

Према оптужници, Баста је током свађе 15. септембра ове године ножем убо у леђа Зулића испред куће у бањалучкој улици Николе Пивашевића. Том приликом нанио му је тешку  повреду опасну по живот. У оптужници се наводи да је Баста у вријеме почињења овог кривичног дјела у крви имао 3,44 промила алкохола.

Прије тога Зулић, Баста и њихов познаник Ж. И. сједили су испред куће за баштенским столом и пили. У једном тренутку дошло је до свађе између Басте и Зулића, који је устао и кренуо да напусти друштво. Тада је Баста кренуо за њим и убо га ножем на преклапање у десну страну леђа.

Вјештак Николић казао је да је Баста дугогодишњи алкохоличар који је развио високу толеранцију на алкохол.

- У вријеме убиства био је тешко пијан, али и поред тога он се сјећа догађаја и дјелимично је могао да функционише. Други људи би са толико алкохола у крви пали или у дубок сан или у кому - рекао је вјештак Николић.

Додао је да такав закључак извлачи и из тога што је оптужени током испитивања рекао да се сјећа да је видио како крв шикља из Зулићеве ране након што га је убо ножем.

Вјештак специјалиста судске медицине Милан Срдић је казао да је Зулић задобио тешке повреде опасне по живот и да је спасен благовременом интервенцијом љекара.

- Повреда коју је задобио на десној страни леђа нанесена је оштрим предметом и јаким замахом. Нож који је одузет од оптуженог је погодан за наношење такве ране - рекао је  Милан Срдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана