Пијан брзо возио и изазвао трагедију

Небојша Томашевић
Пијан брзо возио и изазвао трагедију

Бањалука - Возач "сеат кордобе" Зоран Михаљица (30) из Мркоњић Града, који је скривио саобраћајну несрећу у којој је погинуо пјешак Горан Галешић, могао је избјећи удар у пјешака да се кретао у границама дозвољене брзине.

Ово је у бањалучком Окружном суду на суђењу Михаљици казао вјештак саобраћајне струке Недељко Вучен.

- Утврдио сам да је у тренутку несреће возач "кордобе" ишао између 60 и 80 километара на час, а на путу нема трагова да је кочио. У улици Симе Шолаје у Мркоњић Граду, гдје се десила несрећа, брзина је ограничена на 40 километара на час. Да је возач возио брзином до 50 километара на час и да је почео кочити чим је уочио пјешака, а могао је да га уочи на 35 метара даљине, избјегао би удар у њега. У вријеме несреће била је киша и лоше вријеме, али је улица била освијетљена - објаснио је вјештак Вучен и додао да је на несрећу утицало и то што је возач био пијан.

Вјештак хемијско-биолошке струке Веселка Бјелаковић је утврдила да је возач Михаљица у тренутку несреће у крви имао 2,63 промила, што одговара тешком пијанству. Она је казала да је и пјешак Галешић био пијан и у крви имао 1,73 промила алкохола, што одговара стадијум средњег пијанства.

Према оптужници, несрећа се догодила 15. маја прошле године око 21.50 часова у улици Симе Шолаје у Мркоњић Граду. Оптужени Михаљица је тада, возећи пијан и недозвољеном брзином око 70 километара на час, "сеат" кордобом" ударио пјешака Галешића и усмртио га.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана