Петорка негира да је пљачкала

Небојша Томашевић
Петорка негира да је пљачкала

Бањалука - Петорица оптужених за организовани криминал, недозвољено држање оружја и тешке крађе којима су "зарадили" око 50.000 марака, изјавили су у бањалучком Окружном суду да нису криви за дјела за која се терете.

Кривицу су негирали Слободан Бојанић, Невен Нешковић, Борислав Ступар, Миленко Вурунић и Никола Васиљевића. Они су ухапшени у фебруару ове године у полицијској акцији "Кастело". Њих Специјално тужилаштво РС терети да су припадници злочиначког удружења у периоду од јуна 2011. године до јуна 2014. године пљачкали бензинске пумпе, продавнице и друге продајне објекте на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Лакташа, Српца, Прњавора, Челинца, Мркоњић Града, Теслића и Модриче.

Обично су пљачкали у ноћним часовима и у те објекте су проваљивали носећи увијек ватрено оружје. Крали су веће количине цигарета, прехрамбених производа и новац. Терете их да су осим тога у случајевима гдје су били примијећени од полиције или власника пуцали према њима из аутоматских пушака и пиштоља. Украдене предмете аутомобилом су одвозили и скривали на унапријед припремљеним локацијама, послије чега су их продавали непознатом припаднику овог злочиначког удружења, који их је даље препродавао. Претпоставља се да су овим продајама "зарадили" више од 50.000 марака, које су дијелили између себе. Члан ове групе био је и Предраг Петковић, који се налази у бјекству.

Адвокат оптуженог Бојанића  по службеној дужности, Јевто Јанковић истакао је да у овом случају нема организованог криминала.

- Први пут у историји правосуђа на овим просторима  подигнута је и потврђена оптужница која особе које су починили провалне крађе терети за организовани криминал. То је доказ да је реформа правосуђа "напредовала", а реално је болесна. Овдје се ради о правном насиљу тужилаштва и суда -  казао је Јанковић.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана