Осуђени дилер дроге ухапшен на граници

Небојша Томашевић
Осуђени дилер дроге ухапшен на граници

Орашје - Држављанин Њемачке Драженко Дивковић (31), рођен у Тузли, који је у Црној Гори осуђен на седам година затвора због шверца 15 килограма хеорина, ухапшен је 2. августа на међународном граничном прелазу Орашје у БиХ.

Њему је послије саслушања у Суду БиХ одређен екстрадициони притвор од 18 дана.

Дивковића су 2. августа око 16.30 часова ухапсили припадници јединице Граничне полиције   у Орашју приликом уласка у БиХ када су открили да је за њим расписана Интерполова црвена потјерница на основу захтјева Суда у Подгорици у Црној Гори који га је 2008. године осудио на седам година затвора  због учешћа у организованој групи која се бавила међународним шверцом хероина.

Дивковић је у вријеме изрицања пресуде био у бјекству и није се јавио на издржавање казне.

Он ће бити изручен Црној Гори која га потражује након што власти те земље поднесу захтјев Министарству правде БиХ. Њега је 26. децембра 2008. године осудило Специјализовано одјељење за организовани криминал Суда у  Подгорици  на седам година година затвора због шверца око 15 килограма хероина. Кривично дјело починио је заједно са  Милошем Ђукићем  из Даниловграда  у Црној Гори  који је такође осуђен на казну затвора.

Према тој пресуди,  Дивковић и Ђукић су у договору са Славишом  Бјелошевићем из Дервенте у БиХ шверцовали око 15 килограма хероина током 2005. године. Наводи се да су Дивковић, Ћукић и Бјелошевић били чланови међународне криминалне групе којој је припадало још неколико непознатих чланова.

Наводи се да су  они ради продаје из Црне Горе преносили 15 килограма хероина, а планирали су  да се овим послом баве  дуже вријеме и у међународним размјерама.

Аутомобил "рено 19"  у којем је пронађена дрога купио је Дивковић 5. децембра 2005. године, а регистровао га је у Хагену у Њемачкој 7. децембра.

Ђукић је овај аутомобил уз помоћ  Бјелошевића довезао из Дервенте преко Шћепан Поља  у Црну Гору 11. децембра 2005. године.  Потом је Ђукић са непознатим особама иза тапета у пртљажнику и оба прага возила сакрио 30 пакета  у којима се налазило 14.785 грама хероина.

Затим Ђукић је аутомобил предао Бјелошевићу, који је кренуо из Црне Горе да превезе дрогу према Западној Европи. Ћукић му је рекао да се у аутомобилу  налази сакривен хероин и понудио  му да дрогу превезе у Шпанију уз новчану накнаду, што је овај прихватио. Ђукић је уз то Бјелошевићу дао број телефона на који је требало да му се јави када стигне у Барселону, ради даљих инструкција око превоза и предаје дроге.

Послије тога је Бјелошевић  са дрогом прешао  гранични прелаз Црне Горе у мјесту Шћепан Поље 13. децембра 2005. године и кренуо према Словенији гдје је ухапшен када је покушао да уђе  на граничном прелазу Обрежје. Словеначки полицајци су тада  заплијенили дрогу и возило.

Бјелошевић је осуђен у Окружном суду у Кршком у Словенији на шест година затвора због  шверца дроге, послије чега му је продужен притвор.

Прикривање

Према наводима у пресуди,  Драженко Дивковић је, након што је сазнао да је Славиша Бјелошевић ухапшен са хероином у његовом аутомобилу "рено 19" да би прикрио своје учешће,  пријавио крађу аутомобила њемачкој полицији у Хагену у јануару 2006. године.

Наводи се да је он 11, 12. и 13. децембра 2005. године путем телефона  разговарао са саученицима  Милошем Ђукићем и Бјелошевићем. Због шверца поменуте дроге Бјелошевић је осуђен у Словенији на шест година затвора. Ђукић је такође осуђен на затворску казну у Подгорици.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана