Оштетио комунално предузеће за милион марака

Небојша Томашевић
Оштетио комунално предузеће за милион марака

Тузла - Бивши помоћник директора за економско-финансијске послове Јавног комуналног предузећа "Комуналац" у Тузли Мирза Бајић (55) оптужен је да је ово предузеће оштетио за 1.039.000 марака.

Против њега је у Кантоналном суду у Тузли потврђена оптужница која га терети за злоупотребу положаја и овлашћења. Бајића терете да је кривично дјело починио од 2003. до 2008. године, док је обављао послове помоћника директора за економско-финансијске послове у "Комуналцу".

Према наводима у оптужници, Бајић није одговорно обављао своје службене дужности јер није пратио и анализирао стање дуга већег броја правних лица који се константно повећавао.

- Он није наложио сравњење дуга и потраживања тих купаца услуга. На тај начин није контролисао рад књиговође и добављача у "Комуналцу", који је закључио више стотина вишестраних компензација. На основу тога су потраживања "Комуналца" неосновано наплатила два предузећа с подручја Тузланског кантона иако према њима нису имали никакве обавезе - саопштено је из Тужилаштва Тузланског кантона.

Истакли су да су наведена два предузећа неосновано наплатила потраживања "Комуналца" у износу од 1.039.000 марака. Једно предузеће је од 2003. до 2008. године наплатило потраживања "Комуналца" у износу од 727.000 марака, а друго око 312.000 марака. Књиговођа у "Комуналцу", чији је рад директно надзирао оптужени, преминуо је 2008. године.

Из Тужилаштва ТК је саопштено да се неће спроводити истрага против директора "Комуналца" из поменутог периода. Та одлука је донесена јер према статуту предузећа директор је могао да пренесе овлашћења за одређене послове другим запосленим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана