Ослобођено 19 особа оптужених за крађу шуме

Горан Обрадовић
Ослобођено 19 особа оптужених за крађу шуме

Источно Сарајево - У Окружном суду у Источном Сарајеву ослобођено је 19 особа које су биле оптужене за крађу шуме на подручју Шумског газдинства "Јахорина - Пале" због недостатка доказа.

Група од 19 особа из Мокрог била је оптужена да је незаконитом сјечом нанијела штету предузећу "Шуме Српске" у износу од 2,1 милион марака.

Оптужницом Далибору и Дарку Јањићу те Максиму Лиздеку на терет је стављена злоупотреба положаја и прање новца.

Оптужени су Дарко Јањић, власник пилане "Д-Јањић" из Мокрог, његов брат те рејонски шумар Максим Лиздек, а наведено је да су сјечом шуме и њеном продајом зарадили око 850.000 марака, а тај новац су подијелили и потрошили.

Према оптужници, они су од септембра 2006. до априла 2010. у рејону Ситница у склопу ШГ "Јахорина", бесправно посјекли 5.725 стабала, а препродајом је стечена противправна корист од 850.000 марака. Осим поменутих, оптужено је још 15 особа и сви су ослобођени.

Током судског поступка, који је трајао више од годину, изведени су докази и достављене изјаве свједока сарадника који су учествовали у бесправној сјечи шуме у којима је наведено да су са шумаром Максимом Лиздеком 2006. договарали бесправну сјечу шуме.

Посјечена грађа извлачена је воловима и тракторима до камиона дизалице у власништву Далибора Јањића. Грађа је потом резана и мјерена, а цијена кубика трупаца износила је 100 марака. Лиздеку, Јањићу и другима блокирана је имовина у вриједности од око 850.000 марака.

Према незваничним информацијама, тужилаштво ће уложити жалбу на ову пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана