Ослобођени оптужби за крађу шуме на подручју Шумског газдинства Јахорина - Пале

Небојша Томашевић
Ослобођени оптужби за крађу шуме на подручју Шумског газдинства Јахорина - Пале

Бањалука - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Окружног суда у Источном Сарајеву којом је 19 особа које су биле оптужене за крађу шуме вриједне 2,1 милион марака на подручју Шумског газдинства "Јахорина - Пале" ослобођено усљед недостатка доказа.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић је казала да је вијеће одбацило жалбе тужилаштва на првостепену пресуду као неосноване.

Група од 19 особа из Мокрог била је оптужена да је незаконитом сјечом нанијела штету предузећу "Шуме Српске" у износу од 2,1 милион марака. Као организатори нелегалне сјече били су оптужени Далибор и Дарко Јањић те Максим Лиздек. Њих је оптужница теретила за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и прање новца.

У оптужници је било наведено да су оптужени Јањић, власник пилане "Д-Јањић" из Мокрог те његов брат и рејонски шумар Лиздек сјечом шуме и њеном продајом зарадили око 850.000 марака, а тај новац су подијелили и потрошили.

Према оптужници, они су од септембра 2006. до априла 2010. у рејону Ситница у склопу ШГ "Јахорина", бесправно посјекли 5.725 стабала, а препродајом је стечена противправна корист од 850.000 марака. Осим поменутих, било је оптужено  још 15 особа да су наводно учествовали у нелегалној сјечи шуме. Током судског поступка, који је трајао више од годину, изведени су докази и достављене изјаве свједока сарадника који су учествовали у бесправној сјечи шуме. У тим изјавама било је наведено да су они са шумаром Лиздеком 2006. договарали бесправну сјечу шуме. Посјечена грађа извлачена је воловима и тракторима до камиона дизалице у власништву Далибора Јањића. Грађа је потом резана и мјерена, а цијена кубика трупаца износила је 100 марака. Лиздеку, Јањићу и другима била је блокирана  имовина у вриједности од око 850.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана