Ослобођен оптужби за подстрекавање на изнуду

Небојша Томашевић
Ослобођен оптужби за подстрекавање на изнуду

Бањалука - Изет Карић (42) из Тузле данас је у бањалучком Окружном суду ослобођен оптужби да је подстрекао Горана Ћулају да за њега изнуди 6.500 марака од Хамида Чаушевића.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавала судија Олга Пантић.

Образлажући пресуду Пантићева је истакла да тужилаштво није доказало да је Карић починио кривично дјело за које се терети.

Оптужницом се Карићу стављало на  терет да је у другој половини децембра 2004. године путем телефона позвао Ћулају и од њега тражио да посјети Хамида Чаушевића због дуга од 6.500 марака. У оптужници се наводи да је послије његовог позива Ћулаја 28. децембра заједно са Давором Дошеном отишао кући Чаушевића и поручио његовој супрузи Јасминки да му се он јави и дао јој број телефона.

- Када је Чаушевић послије одређеног времена позвао Ћулају, он му је рекао да дође у кафић "Пинк пантер" у бањалучком насељу Петрићевац. Осим Ћулаје у кафићу су били Бошко Кутић и још четири непозната лица. Они су у разговору Чаушевићу запријетили да ће му ископати очи и запалити њега и породицу те да буде паметан да врати дуг према Карићу. Тада је Ћулаја рекао Чаушевићу да за један дан донесе 2.000 евра, а послије тога за два или три дана преостали дуг и запријетио му поново - наведено је у пресуди.

Због овог случаја Ћулаја и Кутић су раније осуђени. Ћулаја је осуђен на основу признања кривице.

Горан Ћулаја је као свједок одбране Карића потврдио да га је Карић замолио да оде до Чаушевића. Рекао је да му нико није тражио да  почини изнуду већ да је он све урадио на своју руку.

Карићев бранилац, адвокат Ђорђе Стојаковић је казао да је очекивао овакву пресуду и да је задовољан.

- Другачије није ни могло бити јер је мој брањеник Ћулају замолио да Чаушевићу каже да се јави. Није тражио да он изнуђује новац - казао је Ђорђе Стојаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана