Осам година затвора због убиства новорођенчета

Небојша Томашевић
Осам година затвора због убиства новорођенчета

Бањалука - Горан Мауна (39) из Градишке, који је оптужен за тешко убиство свог тек рођеног дјетета, закључио је споразум о признању кривице са бањалучким Окружним тужилаштвом којим је предвиђено да буде осуђен на осам година затвора.

Вијеће бањалучког Окружног суда, којем је предсједавала судија Олга Пантић, прихватило је споразум. Судија Пантић објаву пресуде заказала је за сутра.

Мауна се терети да је 29. фебруара ове године приморао супругу Ђују Мауна да се породи у штали код њихове куће у Елезагићима код Градишке, а затим је усмртио тек рођено дијете. Наводи се да је он након што се Ђуја породила женско новорођенче ставио у пластичну канту напуњену водом у којој се угушило.

Мауна је послије тога узео канту у којој се налазио леш новорођенчета и однио га иза штале, гдје га је закопао у рупу, коју је прије тога ископао. Потом је рупу прекрио сијеном, да не би било уочљиво да је ту нешто закопано.

Окружни тужилац Биљана Јанковић казала је јуче да су приликом закључивања споразума узели у обзир неколико олакшавајућих околности.

- Мауна је од почетка признао кривично дјело и детаљно описао шта се десило. Није осуђиван и показао је искрено кајање. Отац је шесторо дјеце којима је обезбиједио својим радом колико-толико пристојан живот - казала је Јанковићева.

Додала је да је због тога предложено да суд Мауни изрекне казну мању од законског минимума од десет година.

Адвокат Душан Ристић казао је да је Мауна схватио да је учинио велику грешку, да се каје. Ристић је казао да његов брањеник моли да буде упућен на издржавање казне прије правоснажности пресуде. Оптужени Горан Мауна истакао је да се каје и кроз плач је рекао да би најрадије волио да је он мртав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана