Оптужени за брутално убиство младића жалио се на адвоката и суд: Мандић негирао убиство Богдановића

Небојша Томашевић
Оптужени за брутално убиство младића жалио се на адвоката и суд: Мандић негирао убиство Богдановића

БАЊАЛУКА – Далибор Мандић (37) из Бањалуке тврди да није крив за убиство Ариела Богдановића (28) којег је избо ножем те је поручио да су му угрожена права јер његов адвокат ради против њега и додао да ће се обратити „ ОХР-у за људска права“ и тужити суд.

Мандић је  јутрос у  бањалучком Окружном суду на рочишту за изјашњење о кривици устврдио  и да је суд угрозио његова права.

- Сматрам да нису испуњени законски услови да се одржи рочиште. Мој адвокат Вања Лакић одбила је да ради у моју корист и нисмо се чули четири мјесеца. Са мајком која је у болници нисам се чуо четири мјесеца. Тврди се да сам крив иако то нисам по члану 53. Закона о кривичном поступку - рекао је Мандић након чега је судија Срђан Форца констатовао да се изјаснио да није крив истакавши да ће оптужени у процесу моћи да каже шта жели.

Мандић је, међутим, наставио да прича рекавши да има примједбе на рад суда који му није одговорио на његове четири молбе о разрјешењу адвоката.

-  Зашто нисте одговорили, је ли разлог ваш непрофесионалан рад или ваша пристрасност? - казао је Мандић који је одбио да потпише и записник о изјашњењу и записник о рјешењу суда којим је одлучено о претходним приговорима одбране на оптужницу.

Судија Форца је истакао да он  има могућност да сам изабере адвоката којег жели и да му суд  то не брани нити је икоме икад забранио.

Судија је појаснио да у складу са Законом о кривичном поступку, уколико  се оптужени не изјасни о кривици, судија за претходно саслушање ће по службеној дужности унијети у записник да оптужени пориче кривицу.

Мандић је казао да сматра да се није изјаснио о кривици јер, како тврди, нема адвоката. Судија је га је подсјетио да му је адвокат одређен по службеној дужности, те да може у сваком моменту да изабере адвоката са листе кога хоће.

- То није адвокат већ инспектор јер сарађује с полицијом. Није ме упознао са мојим правима. Изјава од мене је узета под притиском. Тужилац ме није ништа ни питао. Повријеђена су моја права. Кршите Устав Републике Српске и Европску конвенцију о људским правима. Обратићу се ОХР-у и Европском суду за људска права, тужићу суд - изјавио је Мандић који је током говора стајао мирно и држао  се као војник стишћући једну шаку.

Судија Форца му је рекао да њему нико ништа није забранио те му поново напоменуо да сам може да изабере адвоката и упозорио га на понашање истакавши да  суд цијени понашање и држање оптуженог.

Након тога је судија окончао рочиште, а  оптуженом је рекао да ће моћи да каже све што жели током судског процеса.

Мандића  терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин.

Према оптужници, крвави напад који је шокирао Бањалучане, десио се 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи у оптужници, Мандић је пратио Богдановића у намјери да га убије.

У оптужници, у којој се наводе иницијали жртве и оптуженог, стоји да је Богдановић кобне вечери ишао из правца Тржног центра „Делта планет“ према Рабровачком мосту, а Мандић је ишао за њим.

- Оптужени је сустигао оштећеног у близини студентског центра  „Кампус“ и убо га ножем у предјелу горњег дијела трупа. Оштећени  Богдановић је трчећи почео да бјежи, а Мандић је потрчао  за њим те га је сустигао након што је  он прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао у близини бензинске пумпе. Мандић је тада Богдановића, који је лежао на асфалту,  ножем убо осам пута у предјелу задње стране лијевог рамена, лијеве стране лица и врата те десне стране грудног коша - пише у оптужници.

Додаје се да је  усљед убодних рана и повреда Богдановић искрварио на смрт, а оптужени Богдановић је побјегао у правцу „Кампуса“.

Истрага је показала да је након злочина осумњичени скинуо одјећу са себе, односно црвену јакну и бацио је у контејнер. Полиција је ту јакну пронашла. Мандић и Богдановић су зајед но радили у једној фирми у Бањалуци. Убиство су снимиле и камере видео надзора на коме се види како Мандић трчи за жртвом те како га убада ножем када је пао.  Убијени младић није био проблематичан, а живио је у бањалучком насељу Борик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана