Оптужени се хвалио да је убио српског цивила

Небојша Томашевић
Оптужени се хвалио да је убио српског цивила

Бањалука - Полицајац МУП-а Средњобосанског кантона Џевад Зец (46) из Зенице, који је оптужен за ратни злочин, хвалио се током 1992. године да је убио Славу Васиљевића, рекао је у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Борислав Васиљевић.

Васиљевић је ово казао на почетку суђења Зецу којег бањалучко Окружно тужилаштво терети да је 19. јуна 1992. године хицима из аутоматске пушке усмртио Славу Васиљевића у селу Стаза у засеоку Васиљевићи код Котор Вароша. У оптужници се наводи да је тог 19. јуна у вечерњим часовима Зец дошао на њиву власништво Боје Васиљевић у близини Славине куће. Тада је рафалом из пушке и усмртио Славу Васиљевића који је био на прагу куће.

Борислав Васиљевић је истакао да је Зеца чуо када је казао да је убио Славу. Он је појаснио да је тада био у заробљеништву у селу Вечићи код Котор Вароша.

- Оца Мирка и мене су послије одређеног времена од убиства Славе заробили људи из Вечића. Када су нас довели у село, мог оца су Сулејман Бечулић и Рукиб Хибић питали зашто је убио Славу. Тада је пришао Зец и казао: "Немојте малтретирати људе, ја сам убио Славу. Пуцао сам из Бојине њиве - рекао је свједок Васиљевић.

Додао је да је Зец још објаснио да је Славу убио јер је наводно извидио њихове ровове и то јавио војсци.

Васиљевић је казао да је прије рата са оптуженим Зецом био у добрим односима и да га он није тукао и малтретирао у заробљеништву. Други свједок тужилаштва Миленко Васиљевић испричао је у суду да је у јуну 1992. године након што је рањен у близини села Стаза и засеока Васиљевићи видио оптуженог Зеца како претрчава пут са пушком у руци.

- Ишао сам у Васиљевиће по оца, стрину и њену дјецу. Када смо се враћали, из шуме је неколико особа пуцало на нас и ранило стрину и мене. Касније сам видио оптуженог како претрчава и одлази у шуму - казао је Миленко Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана