Окружни суд одлучује о судском портиру

Н. Т.
Окружни суд одлучује о судском портиру

Бањалука - Судски спис против портира бањалучког Основног суда Петра Божића (55), који се терети за превару и противзаконито посредовање, упућен је у Окружни суд Бањалука да одреди у ком суду ће се водити поступак против Божића.

Ово је "Гласу Српске" потврђено у Основном суду Бањалука, који је потврдио оптужницу против Божића.

Изузеће овог суда, а и судије Атка Хусеинбашића, тражила је окружни тужилац Сњежана Петковић, јер сумња у пристрасност.

У Основном суду су појаснили да ће тек послије одлуке Окружног суда, уколико њима буде додијељен предмет, одлучивати о изузећу судије Хусеинбашића.

Божић је оптужен да је у више наврата за новац и робу грађанима и оптуженим особама чинио услуге у суду. Он је грађанима говорио да има везе код судија и њихових сарадника и да може сређивати брисање казни, али мора за то бити плаћен. На име тих услуга у неколико наврта је узео новац од грађана.

Осим тога, Божићу се на терет ставља да је од децембра 2010. до 23. јануара прошле године у Основном суду у више наврата код судија, стручних сарадника и административних радника посредовао у обављању службених радњи које се не би смјеле обавити, или да се не обаве оне које би требало да се обаве. За те услуге он је узимао новчане надокнаде од лица којима је обезбјеђивао услуге.

Током истраге паљевине собе с доказима бањалучког Основног суда спомињано је да је у то вријеме оптужени Петар Божић био на стражи као ноћни чувар. Собу су наводно запалили чланови организоване криминалне групе која се бавила крађом луксузних возила, а коју предводи Милан Ћосо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана