Одлуке Врховног суда Републике Српске: За четири године укинуто 88, преиначено 17 пресуда

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске у посљедње четири године укинуо је укупно 88, а преиначио 17 пресуда и рјешења нижих судова.

Према подацима ове правосудне установе укидане су пресуде скоро из свих области од општег до привредног криминала и ратних злочина.

"Укидани су предмети по различитим основама, између осталог за тешко убиство, злоупотребу службеног положаја, ратни злочин, криминално удружење, злочиначко удружење, неовлашћену производњу и промет опојне дроге, тешке крађа. Укидане су и пресуде за организовани криминал, обљубу над дјететом, убиство на свиреп и подмукао начин, разбојништво, отмицу, угрожавање јавног саобраћаја, тешку тјелесну повреду, примање мита и друга дјела" наводе у Врховном суду Републике Српске.

Највише је укинуто пресуда током 2019. године  37, а преиначено њих седам.

"Током 2020. године укинуто је 25 пресуда и рјешења, а преиначене двије, док је 2021. године укинуто њих 12, а преиначене три. Током 2022. године укинуто је 14, а преиначено пет пресуда и рјешења" наводе из суда.

Истакли су да с обзиром на то да је бањалучки Окружни суда највећи у Републици Српској међу укинутим пресудама и рјешењима има највише из тог суда.

Између осталих Врховни суд РС укидао је више пута пресуду бившим полицијским инспекторима Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку због организоване продаје наркотика и других кривичних дјела. 

Након више поновљених суђења пресуда је преиначена и суд их је 2022. године правоснажно осудио на укупно 13 година и пет мјесеци затвора. Радуловић је добио јединствену казну од осам година и пет мјесеци затвора, а Стијак пет година. Вијеће Врховног суда РС је пресуду изрекло након што је одбило као неосновану жалбу тужилаштва, а дјелимично уважило жалбе оптужених и њихових бранилаца и Стијакове мајке. 

Укидана је и пресуда првом осуђеном за тероризам Милану Мацури из Бањалуке који је на крају у поновљеном поступку правоснажно ослобођен оптужби. 

Њему се за тероризам судило јер је на друштвеној мрежи "Инстаграм" написао да ће на себе ставити већу количину експлозива Ц4 и доћи на мјесто манифестације "Зимзоград" у центру Бањалуке и разнијети се. Прво је добио условно годину затвора, а у поновљеном поступку је ослобођен. 

Више пута је укидана и пресуда Драгану Б. из Лакташа због обљубе три дјевојчице млађе од 15 година и задовољења полних страсти пред дјететом. Он је у трећем суђењу добио јединствену казну од 15 година робије. 

Укинута је и пресуда којом је Миљан Вујовић добио 15 година затвора због убиства власника кафића "НН" у Билећи Петра Бајчетића и организовања злочиначког удружења. Он је затим у поновљеном поступку добио пола године мање и та је пресуда потврђена. 

Пресуда којом је Богдан Вајукић осуђен на 10 година за смрт Гојка Веселића такође је укидана па је он у поновљеном поступку добио 11 година за тешко убиство "на свиреп начин". 

Ранијом пресудом која је укинута био је осуђен за наношење тешке повреде са смртном посљедицом, али је у поновљеном суђењу преквалификовано кривично дјело па је добио нешто оштрију казну.

НЕОКОНЧАН

Међу укинутим предметима, који још није окончан, је и пресуда Окружног суда у Бањалуци, којом су двојица шефова и двије службенице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) ослобођени оптужби да су починили злоупотребе тешке 7,43 милиона КМ те је предмет вратио на ново суђење. 

У овом случају оптужени су помоћник директора РУГИППа Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор Драган Груловић те службенице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић. Њима још траје поновљени поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана