Одбрана Зечевића тражи ослобађање, тужилаштво дужу казну

Aгенције
Одбрана Зечевића тражи ослобађање, тужилаштво дужу казну

Сарајево - Одбрана Саше Зечевића, оптуженог за злочин почињен на Корићанским стијенама, затражила је у жалби на првостепену пресуду да пресуда буде укинута или преиначена и њихов клијент ослобођен кривице, док је Тужилаштво БиХ затражило дужу затворску казну, преноси Бирн.

Саша Зечевић је првостепеном пресудом осуђен на 23 године затвора због злочина почињеног на Корићанским стијенама.

Бранилац Радован Станић рекао је да је првостепеном пресудом утврђено да је Зечевић био на мјесту раздвајања и учествовао у стријељању мушкараца, и то на основу исказа два свједока.

Због тога одбрана инсистира да се саслушају свједок К-15, који није могао свједочити, и Дарко Мрђа, бивши припадник интервентног вода приједорске полиције, који је 2004. осуђен на 17 година затвора због злочина почињеног 21. августа 1992. на Корићанским стијенама.

Зечевић је у јуну 2012. проглашен кривим за учешће у убиству око 200 бошњачких цивила извршеном 21. аугуста 1992. на Корићанским стијенама.

На почетку жалбеног поступка, Зечевић је са Тужилаштвом БиХ постигао споразум, којим је предложена казна између 10 и 13 година затвора.

Апелационо вијеће Суда БиХ је одбило споразум, уз образложење да предложена кривична санкција није адекватна тежини почињеног дјела.

Првостепеном пресудом, заједно са Зечевићем, на 23 године осуђен је Радослав Кнежевић и Маринко Љепоја, док су Петар Чивчић и Бранко Топола ослобођени оптужби.

Бранилац оптуженог Зечевића је напоменуо Апелационо вијеће да приликом разматрања жалби има у виду и одлуку Суда у Стразбуру у вези са примјеном кривичног закона.

"Није јасно у пресуди Зечевићу зашто је примијењен кривични закон БиХ", рекао је Станић.

Апелационо вијеће ће одлуку о жалбама донијети накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана