Одбрана затражила мању затворску казну за Јашаревића

СРНА
Одбрана затражила мању затворску казну за Јашаревића

Сарајево - Одбрана Мевлида Јашаревића, који је првостепеном пресудом осуђен на 18 година затвора због терористичког напада на америчку Амбасаду у Сарајеву 2011. године, данас је од Апелационог вијећа Суда БиХ затражила изрицање пресуде са "знатно нижим трајањем затворске казне и потенцијалом који ће Јашаревићу омогућити рехабилитацију у друштву".

Апелационо вијеће Суда БиХ другостепену пресуду Јашаревићу саопштиће у сриједу, 20.новембра, у 14.15 часова.

Током изношења завршних ријечи, Сенад Дуповац, бранилац Јашаревића, оспорио је квалификацију кривичног дјела "тероризам", коју му оптужница Тужилаштва БиХ ставља на терет, тврдећи да се могу доказати једино кривична дјела "угрожавање особа под међународном правном заштитом" или "изазивање опште опасности".

Наводећи да намјера Јашаревића није била ничија смрт, о чему постоје бројна свједочења очевидаца његовог понашања и поступака пред Амбасадом, Дуповац је затражио да се уважи аргументација одбране и промијени квалификација кривичног дјела, као и да се уважи чињеница о "нерелевантности" великог броја доказа које је доставило Тужилаштво БиХ.

Обраћајући се Судском вијећу, Јашаревић је за пуцање на Амбасаду САД рекао да је ријеч о "невјероватно глупом, опасном и тужном чину", те да се током боравка у притвору "пробудио и покајао због учињеног".

Он је рекао да је пуцао на Амбасаду САД, јер је вјеровао да ће то бити "протест за који ће се чути у свијету, а којим ће се указати на патње муслимана у свијету".

"Боље је да сам мислио на своју жену и дијете, а не на Авганистан за који не знам ни гдје се налази на карти", навео је Јашаревић.

Јашаревић је додао да се није могао уклопити у живот у Новом Пазару, након чега је као врло млад отишао у Горњу Маочу гдје је, како је рекао, свакодневно гледао снимке убијене муслиманске дјеце и силованих муслиманских жена, што је утицало на његову одлуку.

"Молим Суд да ми изрекне пресуду у складу са мојом младошћу, јер сам био збуњени младић који није припадао никаквој организацији, те да нико није изгубио живот на тај тужни дан", рекао је Јашаревић.

На претходном рочишту, одржаном 21. октобра, Тужилаштво БиХ затражило је максималну казну од 20 година затвора за Јашаревића, који је оптужен за терористички напад на америчку Амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Током изношења завршних ријечи, тужилац Дубравко Чампара рекао је да је Тужилаштво доказало да је Јашаревић, ван сваке разумне сумње, починио кривично дјело тероризам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана