Одбрана Радишића тражи укидање пресуде

Небојша Томашевић
Одбрана Радишића тражи укидање пресуде

Бањалука - Браниоци Миле Радишића и још тројице осуђених на укупно десет година затвора у случају "Медицинска електроника"(МЕ) затражили су од Врховног суда Републике Српске да укине првостепену пресуду изречену у бањалучком Окружном суду у новембру прошле године.

Специјални тужилац РС Горан Гламочанин сматра да су жалбе неосноване и затражио је од вијећа Врховног суда да их одбије.

Првостепеном пресудом Радишић је осуђен на три године, а Драган Церовац, који је обављао функцију шефа Одјељења за управљање хартијама од вриједности у ИРБ РС, на три године и шест мјесеци затвора. Бивши директор МЕ Жељко Каталина осуђен је на три године, а бивши радник ИРБ-а и члан Управног одбора МЕ Никица Бајић на шест мјесеци затвора због манипулације цијенама акција МЕ.

Радишићев адвокат Мирко Дабић је истакао да пресуда није утемељена на чињеницама и да је заснована на незаконитим доказима. Према наводима у пресуди, Радишић је подстрекао Церовца, Каталину и Бајића да почине злоупотребу и манипулишу цијенама акција МЕ како би он што јефтиније купио ово предузеће. Радишић и остали су по претходном договору у више наврата манипулисали акцијама и стварали привид трговања како би снизили појединачну вриједност акције. Они су на тај начин снизили цијену акције са 0,45 на 0,05 марака по акцији. На основу тога Радишић је по нижим цијенама од реалних купио 34 одсто капитала МЕ за око 180.000 марака и тако оштетио буџет РС за 1.143.187 марака.

Пресудом је поништен уговор којим је Радишић купио акције "Медицинске електронике" те је наложено да се врате у власништво Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана