Одбрана Обрена Петровића провјерава обдукционе налазе страдалих у поплавама!

Небојша Томашевић
Одбрана Обрена Петровића провјерава обдукционе налазе страдалих у поплавама!

БАЊАЛУКА – По захтјеву одбране оптужених, бившег градоначелника Добоја Обрена Петровића и некадашњег шефа Одсјека цивилне заштите Милка Видаковића, вјештаци Завода за судску медицину Републике Српске провјериће налазе обдукције  страдалих током поплава које су задесиле Добој.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Предсједник судског вијећа Зорица Барош рекла је на данашњем наставку суђења у Окружном суду у Бањалуци, да ће суд издати наредбу за вјештачење  Заводу за судску медицину РС по захтјеву одбране. Појаснила је да ће, између осталог, задатак вјештака бити да се провјери да ли су документација као и фотографије обдукција сачињени према правилима, те да ли је исправан закључак обдуцента у вези са узроком смрти страдалих.

Свједок одбране  Светислав Васиљевић,  који је у вријеме поплава био начелник Одјељења за општу управу града Добоја, рад  Видаковића оцијенио је одличним.

- Обављао је стручно послове, а други нису имали такву оцјену. Одсјек Цивилне заштите имао је план заштите за спасавање од елементарних непогода и све потребне акте у складу са законом. Одсјек је организовао и обуке за спашавање на води и под водом и у случају пожара. Постојао је и план о формирању и обуци мјесних штабова за ванредне ситуације - рекао је, између осталог, Васиљевић.

Појаснио да је ЦЗ Добоја имала своја материјално техничка средства, лопате, вреће, чамце и друго, али да је имала и уговоре са привредним друштвима, разним организацијама за коришћење њихових средстава и људства у случају елементарних непогода. Он је на питање тужиоца да ли је ЦЗ имала довољно средстава рекао "видјели смо да то није довољно да обезбиједимо за све 53 мјесне заједнице оно што траже", те додао да је и свака мјесна заједница  имала своја средства и људство за поступање  у случају елементарних непогода.

Шеф у комуналном предузећу "Прогрес" у Добоју Душко Бркић рекао је да су имали  потписан уговор са Градском управом о ангажовању у случају ванредних ситуација.

- У сарадњи са Цивилном заштитом формирали смо јединицу за санацију на терену која је бројала 20 људи и имали смо своја материјално техничка средства. У вријеме поплава ангажовали смо 10 људи и багер, утоваривач, камион кипер - рекао је између осталог Бркић.

Директор добојског "Водовода" Зоран Стојановић такође је рекао да су имали уговор са Градском управом Добој о ангажману у ванредним ситуацијама.

-  У сарадњи са Цивилном заштитом формирали смо службу водоинсталатера за поступање у случају елементарних непогода. За вријеме поплава смо ангажовали  багер, два камиона на изградњи насипа као и људство - рекао је, између осталог, Стојановић.

Вјештачење

Одбрана оптужених најавила је хидролошко вјештачење поплава у Добоју да се утврди шта се то десило и који су све узроци поплава. Такође циљ тога ће бити и да се утврди какве све улазне податке прије поплава су имали оптужени и како су могли да реагују на основу њих. Истакли су да је проблем да нађу стручне вјештаке за то па ће, ако то не успију, предложити стручног свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана