Одбрана: Казну за Константина Савића не тражи ни судија због наводног напада

Небојша Томашевић
Одбрана: Казну за Константина Савића не тражи ни судија због наводног напада

БАЊАЛУКА - Одбрана Константина Савића, правника из Теслића, који је оптужен за напад на судију и јавног тужиоца, устврдила је на завршном рочишту да оно што је он, како пише у оптужници, урадио није кривично дјело и да његово кажњавање не тражи ни судија коју је наводно спријечио да обави посао.

Републички тужилац Драгица Глушац ипак тврди да има довољно доказа те је затражила да га суд овај пут осуди по закону.

Овим изношењем завршних ријечи одбране и оптужбе у бањалучком Окружном суду окончано је поновљено суђење Савићу, а изрицање пресуде заказано је за 31. јул. Он је у првостепеном поступку био ослобођен оптужби да је ометао судију у обављању судијске дужности, а ту пресуду укинуо је Врховни суд Републике Српске и случај вратио на ново суђење.

Бранилац Марјан Савић у поновљеном суђењу је износећи завршну ријеч истакао да тужилаштво није доказало да је његов клијент починио кривично дјело те да га треба опет ослободити.

- Судија Јелена Филиповић, коју је према оптужници наводно напао Константин Савић, не тражи кривично гоњење ни одштету и трошкове. На суду је изјавила да се није осјетила угроженом радњама оптуженог - рекао је други бранилац Раде Савић.

Оптужени Константин је истакао да му није била намјера да омета судију у раду и да тужилаштво није ни доказало ту чињеницу. Нагласио је да је желио да заштити клијента коју му је дао пуномоћ.

Према оптужници Константин Савић је 23. новембра 2020. године спријечио и омео судију Основног суда у Теслићу Јелену Филиповић у вршењу судијске дужности приликом обављања увиђаја на лицу мјеста, ради ометања посједа.

Како је наведено у оптужници, он је дошао до парцеле те је одбио да се удаљи када га је судија упозорила да не може да буде присутан, јер је у истом предмету предложен за свједока.

- Оптужени Савић је тада изјавио да ће се удаљити под принудом, ако тако судија наложи и да се налази на приватном посједу и да не треба да се удаљи због тога што је овлаштеник Е. С. Казао је да не жели да суд нарушава приватни посјед и власништво, а затим након што је поступајући судија вјештаку из Бањалуке наложила да приступи, није дозволио да вјештак изврши радњу доказивања вјештачење - стоји у оптужници.

Додаје се да је оптужени Савић одбио да се помјери да би вјештак могао да обави посао те је изјавио да не дозвољава да се приступи на парцелу, чиме је спријечио и омео поступајућег судију у вршењу судијске дужности.

Кандидат за начелника

Константин Савић је постао познат 2016. године када се кандидовао за начелника општине Теслић. Он је током предизборне кампање обећао да ће отпустити сву администрацију која је страначки запослена. Тада није добио довољно гласова, али се и 2020. године кандидовао за начелника општине и опет није имао успјеха. Савић је био оптуживан и за лажну пријаву да се у Средњошколском центру “Јован Дучић” налази бомба и на суду је ослобођен оптужби усљед недостатка доказа. Касније је на Уставном суду БиХ добио пресуду да му је повријеђено право на правично суђење, због чега је Влада Српске била обавезана да му исплати 1.000 КМ и затезну камату на име накнаде нематеријалне штете због кршења права на доношење одлуке у разумном року уз обавезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана