Одблокиране акције Агрокопа у Шећерани

Небојша Томашевић
Одблокиране акције Агрокопа у Шећерани

Бањалука - Вијеће бањалучког окружног суда јуче је на наставку суђења Зорану Ћопићу (42) и Драги Нижолу из Бањалуке, који су оптужени за прање новца, укинуло забрану књижења акција Фабрике шећера у Великој Обарској код Бијељине у власништво "Агрокопа" из Бањалуке.

Према овој одлуци вијећа, на снази остаје забрана располагања имовином, односно њеном продајом. Са овом одлуком сложио се и специјални тужилац Слободан Ћелић.

Правни заступник предузећа "Агрокоп" адвокат Фаик Мухић казао је да је одлука вијећа омогућила да се може изабрати Управни одбор Шећеране те да она може почети да ради.

Током суђења јуче је вјештак специјалног тужилаштва Маида Велић казала да је "Агрокоп", чији је већински власник Ћопић, од иностраних партнера од 2008. до 2010. године примило авансе без покрића у милионима марака. Према њеним ријечима, предузеће је од 2008. до краја 2010. године од ино партнера међу којима су оф-шор компаније "Лафино трејд", "Метанико" и "Алпис плус" из Београда примило 8.521.078 марака аванса за који нису реализовани послови. Нагласила је да је у том периоду "Агрокоп" од 12 иностраних компанија примио око 2,5 милиона марака без икаквог покрића.

Ово је поновљено суђење Ћопићу и Нижолу који су били осуђени. Првостепеном пресудом у бањалучком Окружном суду Ћопић је био осуђен на пет година затвора, а Нижол на четири мјесеца. Пресуду је укинуо Врховни суд РС. Према наводима у првостепеној пресуди, Ћопић је од 2008. до половине 2010. године опрао већу количину новца који је стечен продајом дроге нарко-боса Дарка Шарића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана