Одбијен захтјев одбране за реконструкцију несреће

Небојша Томашевић
Одбијен захтјев одбране за реконструкцију несреће

Бањалука - Захтјев одбране оптуженог Далибора Рачића (29) из Лакташа за реконструкцију саобраћајне несреће у којој је 31. децембра прошле године погинула пјешак Светлана Дивац (32) из Гламочана одбило је Вијеће бањалучког Окружног суда, којем је предсједавала Весна Станковић-Ћосовић.

 

Судија је истакла да је захтјев неоснован, јер се реконструкцијом не би доказало ништа за шта већ не постоје докази.

Рачић се терети да је управљао "опел астром" пијан, са 1,81 промилом алкохола у крви, неприлагођеном брзином од 98,5 километара на час у Гламочанима код Бањалуке, ударио пјешака Светлану Дивац и усмртио је. У оптужници се наводи да је на мјесту несреће дозвољена брзина била 50 километара на час, а да је пут био мокар и клизав и била је магла.

Aдвокат Милан Романић најавио је да ће предложити да буду саслушани оптужени Рачић,  вјештак саобраћајне струке Војислав Суботић и вјештак неуропсихијатар Богдан Стојаковић.

Он сматра да вјештаци тужилаштва, саобраћајне и хемијско-биолошке струке нису правилно урадили налазе.

- Налаз вјештачења алкохола у крви је непотпун, јер није узет урин на анализу - рекао је Романић.

Вјештак тужилаштва саобраћајне струке Миленко Свјетлановић раније је казао да возач "опела" Рачић приликом удара у пјешака није кочио.

- Послије удара пјешак је одбачен 46 метара напријед у правцу кретања аутомобила. Прије удара у пјешака возило се занијело, прешло на лијеву страну и ударило у пјешака, који је био на раздјелном острву, а затим се одбило у стуб расвјете, ударило у дрво и слетјело с пута - казао је вјештак Свјетлановић.

Он је додао да су пропусти возача неприлагођена брзина, као и стање пијанства.

Оптужени Далибор Рачић је на суду казао да се у оптужници нигдје не помиње други аутомобил, који му је то вече ишао у сусрет, а који је, наводно, покушао да избјегне.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана