Очуху и пасторку пет година затвора

Небојша Томашевић
Очуху и пасторку пет година затвора

Бањалука - Стефан Ступар (21) из Шипова осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири и по године затвора због покушаја убиства двојице комшија и повређивања трећег. Истом пресудом његов очух Бојан Малиновић осуђен је на пола године затвора због учешћа у тучи у којој је пасторак избо комшије.

Пресуду је након поновљеног суђења изрекло вијеће којем је предсједавала Олга Пантић. Суђење је вођено изнова јер је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду Окружног суда којом је Ступар био осуђен на четири године и десет мјесеци, тако да му је казна сада смањена за четири мјесеца. Његов очух  Малиновић је добио исту казну као и у укинутој пресуди.

Према пресуди, осуђени двојац је 27. августа прошле године у селу Драганић Подови код Шипова око 20.30 часова напао комшије Миладинка Савичића (42), Мирка Јовића (55) и Зорана Малиновића (53). Свему је претходила свађа оптужених са Јовићем и Зораном Малиновићем. Током туче Ступар је узео два ножа и избо Јовића, Савичића и Зорана Малиновића, испред чије куће се све и одиграло.

Јовић и Савичић су теже повријеђени, а Зоран Малиновић лакше. Бојан Малиновић је у овој тучи гурнуо Јовића и лопатом ударио Зорана Малиновића.

Образлажући пресуду судија Пантић је казала да је вијеће и након поновљеног суђења закључило да су оптужени починили дјела за која се терете.

- Приликом одмјеравања казне вијеће је цијенило нове околности настале додатним извођењем доказа на поновљеном суђењу. Вјештачењем које је извела одбрана утврђено је да је Ступар у вријеме злочина био у стању битно смањене способности да схвати значај дјела и управља својим поступцима - казала је судија Пантић.

Адвокат оптужених Мирко Дабић казао је да ће се највјероватније жалити на ову пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана