Обновљено суђење Жељку Ивановићу

Агенције
Обновљено суђење Жељку Ивановићу

Сарајево - Пред Апелационим вијећем Суда БиХ 28. јануара почеће обновљено суђење Жељку Ивановићу који је у априлу прошле године осуђен на 13 година затвора за злочине против човјечности у Сребреници - договорено је на статусној конференцији. Апелационо вијеће укинуло је пресуду Ивановићу и одредило одржавање новог претреса.

Тужилаштво сматра да у обновљеном поступку није потребно извођење нових доказа, већ репродуковање исказа који је заштићени свједок И-3 дао на првостепеном суђењу, као и читање записника са саслушања осумњичених Петра Митровића и Миладина Стевановића, јавља Бирн.

Одбрана није имала примједбе на приједлог Тужилаштва, али је од Апелационог вијећа тражила да поново испита заштићеног свједока И-3, наводећи да је он "кључни свједок", који је пред Судом БиХ исказе давао више пута.

"Након што је изашао из затвора и одслужио казну, овај свједок је отишао у Србију, гдје сада живи. Од њега имам потврду да хоће да свједочи путем видео-линка, јер, како је рекао, у БиХ више никад неће крочити. Напомињем да су искази овог свједока у односу на оптуженог Ивановића доста контрадикторни и да је крајње вријеме да И-3 каже шта је истина", рекао је адвокат оптуженог Петко Павловић.

Тужилаштво се успротивило овом приједлогу, сматрајући да је свједок И-3 исказе давао и као свједок Тужилаштва, али и као свједок одбране, те да би његово поновно испитивање било "чисто губљење времена".

Апелационо вијеће ће одлуку о свједочењу И-3 донијети накнадно.

Ивановић, некадашњи припадник Другог одреда Специјалне полиције Републике Српске у Шековићима, неправоснажном пресудом је проглашен кривим да је учествовао у заробљавању више хиљада мушкараца Бошњака који су у јулу 1995. покушавали кроз шуму побјећи из Сребренице, те спровођењу заробљеника у складиште Задруге у мјесту Кравица код Братунца, знајући да ће бити убијени.

Како је наведено у пресуди, коју је Апелационо вијеће укинуло, Ивановић је 13. јула 1995. године изашао из строја формације која је пуцала у заробљенике те прошао иза складишта с намјером да онемогући бијег заточеника кроз прозоре.

Ивановића ће током обновљеног поступка заступати Павловић, адвокат којег је Суд БиХ одобрио као браниоца по службеној дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана