Обновљено суђење у предмету Пекез и остали

Aгенције
Обновљено суђење у предмету Пекез и остали

Сарајево - Суд БиХ заказао је за 16. децембар почетак обновљеног суђења у предмету "Пекез и остали", који су јуче пуштени на слободу након што је Уставни суд БиХ укинуо правоснажне пресуде сматрајући да је ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ била на штету оптужених.

Због ратног злочина почињеног на подручју општине Јајце осуђени су Милорад Савић на 21 годину затвора, Мирко /Шпире/ Пекез на 14 година и Мирко /Миле/ Пекез на 29 година.

Према одлукама Уставног суда БиХ, требало је да буде примијењен Кривични закон бивше Југославије, као блажи у односу на починиоца кривичног ђела, пренио је Бирн.

Суд БиХ пустио је јуче на слободу Слободана Јаковљевића, Бранислава Медана и Петра Митровића, осуђене на 28 година затвора, те Александра Радовановића и Брана Џинића који су добили 32 године затвора, као и Миленка Трифуновића осуђеног на 33 године затвора због ратног злочина.

На слободу је пуштен и Никола Андрун, који је осуђен на 18 година затвора због ратног злочина почињеног у логору Габела код Чапљине.

Суд БиХ је навео да им нису одређене мјере забране, те да ће у овим предметима вијеће Апелационог ођељења у оквиру другостепеног поступка донијети пресуду у складу са одлукама Уставног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана