Новац од акција добијали у кешу

Небојша Томашевић
Новац од акција добијали у кешу

Бањалука - Већина од десетак бивших малих акционара Медицинске електронике који су саслушани у својству свједока тужилаштва казали су данас у бањалучком Окружном суду да су дио новца од продаје акција добијали на жиро рачуне у банкама, док им је други дио исплаћиван на руке у канцеларији овог предузећа.

Они су, на наставку суђења већинском власнику МЕ Мили Радишићу, те Драгану Церовцу и Жељку Каталини који се терете за манипулацију акцијама, објаснили да им је преко рачуна исплаћен новац у износу од пет фенинга по акцији, док су дио новца од 0,35, односно 0,40 марака по акцији добијали у ковертама. Казали су да им је речено да је тај новац који су добијали на руке разлика између цијене од по пет фенинга до тржишне цијене у то вријеме.

Свједок тужилаштва Боса Лукета потврдила је да је у мају 2009. године разговарала с бившим директором МЕ Жељком Каталина у вези са продајом акција. Према њеној изјави он јој је рекао да може да прода акције по цијени од пет фенинга путем брокерске куће “Фима”, а да ће дио новца од по 0,30 марака по акцији бити накнадно исплаћен.

Душан Каталина, рођак Жељка Каталине, јуче је измијенио исказ дат у истрази. Он је казао да је акције продао путем брокерске куће “Фима” и да је за њих добио само по пет фенига. Њега је специјални тужилац Горан Гламочанин подсјетио да је у истрази рекао да му је Жељко Каталина казао да ће дио новца односно пет фенинга по акцији добити путем брокерске куће, а  разлику до цијене од по 0,40 марака  по акцији од њега лично.

Радишић, Каталина, бивши члан Управног одбора МЕ, Никица Бајић и некадашњи шеф Одјељења за управљање хартијама од вриједности Инвестиционо развојне банке РС Драган Церовац терете се да су манипулацијама снизили цијене акција МЕ са 0,45 на 0,05 марака по акцији, како би то предузеће купио Радишић. На тај начин буџет РС оштетили су за 1,3 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана