Није видјела оптуженог на мјесту убиства

Горан Обрадовић
Није видјела оптуженог на мјесту убиства

Бањалука - Свједок одбране Јадранка Гаврановић рекла је у бањалучком Окружном суду да је видјела убиство Сејада Сивца у логору Омарска код Приједора, али да међу убицама није било оптуженог Милорада Тадића Брка.

Тадић је оптужен да је као припадник резервног састава полиције са још једним полицајцем из тог града половином јула 1992. године у логору Омарска убио Сејада Сивца из Приједора, иако није припадао ниједној оружаној формацији.

Гаврановићева је изјавила да је у логору Омарска била заточена у периоду од 18. јуна до 6. августа 1992. године, заједно са невјенчаним супругом Игором Кондићем који је касније убијен и кумом Драшком Лујићем.

- Познавала сам већину чувара, па сам имала привилегије у односу на остале логораше. Могла сам слободно да ходам  по логору и била сам сама смјештана у једној просторији у "бијелој кући" - рекла је Гаврановићева.

Она је додала да је Сивца познавала јер су заједно похађали школу и да се сјећа дана када је он убијен.

- Било је то на тада још увијек државни празник 27. јул и кроз прозор куће сам видјела како су четири униформисане особе одвеле Сивца иза куће и да су га тамо тукли шипкама и палицама, те да је он од премлаћивања и преминуо. Осим њега, тога дана видјела сам још неколико лешева и то је била свакодневна појава у логору - рекла је Гаврановићева.

Свједок Жељко Мејакић, који служи казну од 21 годину затвора због злочина против човјечности, рекао је да је он био шеф полицијског обезбјеђења логора Омарска, а да је Тадић био његов возач.

- Тога дана када је почињено убиство рано ујутро сам позвао Тадића да ме вози у Приједор на састанак око затварања логора и он је дошао и одвезао ме. Док сам био на састанку, он је био у механичарској радњи и чекао ме. Послије тога смо отишли у Омарску и тамо сам чуо да је нестало неколико особа, међу којима је био и Сивац - рекао је Жељко Мејакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана