Нихад Аљић плачући признао кривицу за страшну несрећу

Небојша Томашевић
Нихад Аљић плачући признао кривицу за страшну несрећу

БАЊАЛУКА - Нихад Аљић (47) из Вукосавља, који је оптужен да је возећи пијан скривио саобраћајну несрећу у којој су погинули његов син Санел Нермин Аљић (22) и рођак Мирсад Аљић (22), признао је кривицу у бањалучком Окружном суду и истакао да се каје.

Он је у суду дао исказ као свједок одбране у којем је потврдио да је кобног дана пио и вози брзо.

- Тог дана био сам на отпаду код Дубравка и продао неко возило. Пили смо и након неког времена отишао сам спавати. Послије су ме звали да се вратим јер је возилу наводно цркао мотор. Рекли су да се нацртам. Отишао сам и то смо ријешили. У повратку са мном је био Мирсад и Нермин. Мирсад је снимао и ишао “лајв” и говорио: “Гас, гас, амиџа”. Видио сам двије колоне возила испред себе, скренуо и не сјећам се више шта је било - рекао је Нихад.

Он је током давања исказа плакао те је кроз плач истакао да признаје кривицу  и да се каје и да није желио да се то деси.

- Изгубио сам два сина, по крви Санела и Мирсада, којег сам гледао као духовног сина иако ми није био по крви. Са обојицом сам имао добре односе. Кајаћу се док сам жив - рекао је Аљић.

Тужилац Горан Ракић у завршној ријечи затражио је да суд Аљића осуди у складу са законом узимајући у обзир олакшавајуће и отежавајуће околности.

- Казна треба да утиче на њега, али и друге да не чине оваква кривична дјела. Свједоци смо да је све више несрећа са смртним посљедицама због пребрзе вожње под утицајем алкохола - рекао је Ракић.

Аљићев адвокат Милан Петковић истакао је да је његов брањеник од почетка пристао на сарадњу и да је тешко погођен овом саобраћајном несрећом.

- Изгубио је два сина, а и сам је тешко повријеђен и у инвалидским колицима. Признао је и каје се те молим суд да у обзир то све узме као олакшавајуће - рекао је Петковић.

Након завршних ријечи предсједница судског вијећа Зорица Барош изрицање пресуде заказала је за понедјељак, 20. мај.

Бањалучко Окружно тужилаштво терети Нихада Аљића  за  тежи облик кривичног дјела угрожавање безбједности јавног саобраћаја, за шта је предвиђена казна од три до 15 година затвора. Према оптужници, несрећа се десила 14. јуна 2023. године око 21.50 часова на брзом путу Клашнице - Бањалука у насељу Новаковићи. Како се наводи, Аљић је  био пијан за воланом “поршеа кајен” и у крви је имао око 2,08 г/кг алкохола, а возио је брзином од 198 км/час на дионици пута гдје је брзина ограничена на 100 км/час. Наводи се да је усљед такве вожње под  утицајем алкохола дошло до губитка могућности  управљања и неконтролисаног кретања  “поршеа” те преласка у десну саобраћајну траку и слијетања. У оптужници стоји да је возило ударило у заштитну ограду, потом у бетонски пропуст за воду те се преврнуло више пута и ударило у жичану ограду и бетонске стубове у кругу приватне фирме, гдје се зауставило.  Том приликом из возила су испали Санел Нермин Аљић и Мирсад Аљић који су погинули, а тешко је повријеђен Мидо Ферхатовић.

ДОСИЈЕ

Нихад Аљић више пута је раније осуђиван на условне осуде због крађе, недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја те посебних случајева фалсификовања. Осуђиван је и за фалсификовање исправе.

Он је у судници рекао да има 12 дјеце, од којих је петоро малољетно, те да има и шесторо унучади. Казао је да се бави прикупљањем секундарних сировина и да може да заради око 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана