Негирао прање 2,2 милиона КМ

Небојша Томашевић
Негирао прање 2,2 милиона КМ

Бањалука - Српко Вученовић из Градишке негирао је у бањалучком Окружном суду кривицу за прање 2,2 милиона КМ које су друга лица зарадила трговином људима.

Он је пред судијом за претходно саслушање изјавио да се не осјећа кривим.

Оптужницу против Вученовића подигло је Специјално тужилаштво Републике Српске. Према оптужници он је на своје девизне рачуне примио око 2,2 милиона КМ незаконито зарађеног новца.

У оптужници се наводи да је тим новцем ради прикривања поријекла куповао земљиште, објекте и другу опрему на подручју Градишке и других мјеста Српској. Незаконито зарађен новац су на његов рачун уплаћивали браћа Милан и Божо Вученовић, против којих се води кривични поступак пред Судом БиХ.

Новац је уплаћиван посредством офшор компанија са Новог Зеланда, Панаме и Велике Британије и физичких лица из Азербејџана.

Вученовић је раније изјавио да је оптужница неоснована и да се ради о "прљавом и монтираном процесу". Испричао је да је идентичан поступак против њега још раније пао пред судовима у Азербејџану.

Одлуком Основног суда у Требињу још у јуну 2013. године блокирана је имовина браће Вученовић, вриједна око 5,5 милиона марака. Тада је на захтјев полиције РС стављена блокада на располагање хотелом "Кошута" те "Клиње", "Изгорка" и Планинско добро.

Инспектори Пореске управе РС запљену ове имовине обавили су у августу прошле године.

Против Српкове браће Милана и Боже Суд БиХ потврдио је оптужницу која их терети за трговину људима у јулу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана