Негирали кривицу за убиства цивила

Небојша Томашевић
Негирали кривицу за убиства цивила

Бањалука - Семир Аукић (46) из Кључа и Фикрет Хиркић (55) из Козарца код Приједора, који су оптужени за ратни злочин против цивила српске националности, негирали су кривицу у петак у бањалучком Окружном суду.

Против њих је оптужницу подигло бањалучки Окружно тужилаштво, а Окружни  суд је  потврдио 3. јуна ове године.

Према наводима у оптужници, Аукић и Хиркић починили су ратни злочин над српским цивилима на подручју Приједора током 1992. године. Терете се да су убили два цивила и два покушали да убију. У оптужници се наводи да је Аукић, са пет других особа, учествовао у убиству цивила Б. О. на магистралном путу Приједор - Бањалука.

- Аукић и његови сарадници су 29. августа 1992. године у касним послијеподневним часовима сишли  из шуме на планини Козара у мјесто Козарац. Када је послије пет до десет минута наишао аутомобил "застава 750" којим је управљао Б. О. из Приједора, а они су испалили више хитаца из ватреног оружја по њему. Тада су убили возача, а потом су запалили возило са тијелом унутра - наведено је у оптужници.

Истог дана, додаје се у оптужници, Аукић и Хиркић, заједно са седам других особа, пуцали су по српским кућама у засеоку Подграђе код Приједора.  Том приликом убили су Б. И. из Подргађа и покушали да убију  Д. С. и њену кћерку С. С., које су успјеле да им побјегну. Послије тога запалили су кућу Б. И. заједно с његовим тијелом унутра.

- Претходно су се договорили да убију Б. И. те су у тој намјери дошли у Подграђе и опколили његову и кућу Д. С. Куће су биле удаљене око 40 метара једна од друге. Тада су псујући им српску мајку из ватреног оружја пуцали  по кућама и убили Б. И. -  пише у оптужници.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана