Настављено суђење у предмету "Корона уговори", испитана два свједока тужилаштва

Небојша Томашевић
Настављено суђење у предмету "Корона уговори", испитана два свједока тужилаштва

БАЊАЛУКА - Tермалнe камерe за Универзитетско-клинички центар Републике Српске, набављене су преко Института за јавно здравство Српске и њихова процијењена укупна вриједност је била између 150.000 и 180.000 КМ, а испоручене су у заштитним кутијама.

Изјавио је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Александар Дуновић на суђењу бившем директору Института за јавно здравство Српске, Браниславу Зељковићу у другима у предмету "Корона уговори". 

Осим Зељковића у овом случају отужени су и директор фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић, као и директори фирми “Промединг” и “Проконтрол” Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вируса корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Свједок Дуновић, који је ради у УКЦ РС на позицији Шефа службе безбједности, истакао је да је у вријеме пандемије био члан ковид тима који је у вријеме пандемије дошао на идеју набавке термалних камера, односно 20 ручних и шест стационарних, које дају могућност очитавања температуре на површини коже. 

- Те камере су омогућавале мјерење тјелесне температуре код више људи истовремено. Циљ њихове набавке био је смањење или бар држања тадашње ситуације под контролом. Процијењена вриједност набавке тих термалних камера је између 150.000 КМ и 180.000 КМ. Све набавке су ишле преко Института или владе - рекао је Дуновић.

Истакао је да је  с обзиром на приједлог тима, упутио поднесак, односно захтјев Генералном директору за набавку, који је даље предузимао мјере из своје надлежности. Казао је да су  након неког времена термалне камере  испоручене уз допремницу коју је он потписао. Камере су како је навео испоручене у кутијама, а за њихову инсталацију и пуштање у рад био је задужен сервисер из Сарајева.

- Препоручена цијена камере је била нешто више од 19.000 КМ - рекао је Дуновић.

Појаснио је да је ковид тим УКЦ Српске чинило око 20 људи из различитих домена, начелници хируршких и нехируршких грана, главне сестре и доктори који су скоро па свакодневно имали састанке. Истакао је да је понекад било састанака  више пута у току дана. 

- Циљ и задужење тог тима било да проналазе рјешења да се корона не проширује него што је више могуће држи под контролом - рекао је Дуновић

Други  свједок тужилаштва је директор фирме за продају и дистрибуцију опреме за техничку заштиту Ивица Брекало казао је да је у држави постоје четири дистрибутера опреме у вези са камерама.

- Набавна цијена камера била око 5.000 евра, а препоручена продајна цијена камере је била 19.730 КМ - рекао је Брекало те додао да њихова фирма опрему не продаје крајњем купцу већ другим предузећима.

Овај свједок је навео да не може да се сјети за вријеме критичних мјесеци, а то су март, април и мај 2020. године у којем моменту је он на свом сајту огласио продају, али да зна да је у марту и априлу било већ понуда од стране неких других фирми за продају камера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана