Наставак суђења бањалуким љекарима: Није било хирурга који би оперисао Беновића

Небојша Томашевић
Наставак суђења бањалуким љекарима: Није било хирурга који би оперисао Беновића

Бањалука - Ни један торакални хирург није био запослен у бањалучком Клиничком центру у вријеме лијечења Александра Беновића (19), који је преминуо у овој установи.

Ово је у утроак у бањалучком Основном суду казао свједок Окружног тужилаштва љекар у КЦ Бањалука Зоран Дакић на наставку суђења  љекарима Душану Јаничићу и Горану Кајкуту, који се терете за несавјесно пружање љекарске помоћи  Беновићу. 

Дакић је казао да су торакални хирурзи најспособнији да лијече повреде какве је имао Беновић који је КЦ Бањалука преминуо 31. децембра 2009. године. Љекари Јаничић и Кајкут оптужени су да је Беновић преминуо  због пропуста током лијечења.

Тужилац Сеад Жерић упитао је Дакића да ли је било логично да у случају када болница нема оспособљеног торакалног хирурга, пацијент буде послат у другу болницу и он му је одговорио потврдно. Дакић је рекао је да је  Беновића први пут видио 22. децембра 2009. године и да је сматрао да треба да буде урађен ЦТ грудног коша и абдомена, што је написао у налазу.  Казао је још да је на јутарњем састанку љекара питао колеге да ли ће Беновић бити оперисан, те да му је одговорено да неће, јер је младић "потпуно стабилног стања и да су закључили да није потребна операција".

Кајкут  и Јаничић, који је у то вријеме био начелник Клинике за торакалну хирургију, оптужени су да се нису придржавали струке и да су пропустили благовремено да обаве хируршки захват, што је узроковало смрт Беновићева.

Беновић је рањен у ноћи између 20. и 21. децембра 2009. године гелерима од бомбе коју  је бацио тада малољетни Д. Н. испред Соколског дома у центру  Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана