Насилницима пет година

Небојша Томашевић
Насилницима пет година

Бањалука - Драган Савичић (33) из Шипова осуђен је у бањалучком Окружном суду на три године затвора због обљубе над немоћним лицем, а његов суграђанин Крстан Радош на двије године затвора због покушаја обљубе исте особе.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Олга Пантић. Пресудом су оптужени обавезни да плате судске трошкове у укупном износу од 2.691 марку и по 300 марака судског паушала.

Према наводима у пресуди, Савичић и Радош су кривично дјело починили 22. новембра 2006. године над душевно обољелом Г. Т. (49) у њеној кући у селу код Шипова.

Према наводима у пресуди, Савичић и Радош су до куће нападнуте жене дошли око 1.30 часова и ушли унутра. Жену су затекли да спава на каучу и том приликом јој је први пришао Савичић, који је обљубио. Послије тога јој је пришао Радош у намјери да је обљуби, те је наг легао на њу, али га је она одгурнула. Тада је он ухватио за тијело и ноге и покушао да је силује, али га је несрећна жена опет нагло одгурнула. Потом су побјегли.

Образлажући пресуду, судија Олга Пантић је казала да суд сматра да је доказана кривица оптужених.

- Као отежавајуће околности суд је код оптужених цијенио то што су раније осуђивани и чинили кривична дјела. Отежавајуће је и то да су и послије овог чинили друга кривична дјела - рекла је Пантићева.

Истакла је да је суд као олакшавајуће околности цијенио њихову младост у вријеме чињења кривичног дјела, као и протек времена.

Окружни тужилац Горан Ракић истакао је да је задовољан осуђујућом пресудом.

- Када добијемо пресуду и након што је анализирамо, одлучићемо да ли ћемо уложити жалбу на висину изречених казни - казао је Ракић.

Душан Савичић и Крстан Радош су раније осуђивани, а јуче се нису појавили на изрицању пресуде, као ни њихови адвокати.

Вјештачење

Током суђења оптуженима Драгану Савичићу и Крстану Радошу психијатар Нера Зивлак-Радуловић утврдила је да је нападнута жена душевно тешко болесна особа.

Истакла је да је њена болест видљива и да она не може да влада својом вољом.

Вјештак форензичке генетике Зоран Обрадовић казао је да је на гаћицама изузетим са мјеста догађаја утврдио присуство ДНК трагова оптуженог Крстана Радоша.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана