Нарко-дилери негирали кривицу

Небојша Томашевић
Нарко-дилери негирали кривицу

Сарајево - Здравко Јурковић (57) звани Ганфо из Стоца, Младенка Остојић (47) из Чапљине и Шимо Шљивић (36) из Какња, оптужени за шверц марихуане из БиХ у Хрватску, негирали су кривицу у Суду БиХ.

Њих Тужилаштво БиХ терети да су организовано као група од јуна до 7. новембра прошле године кријумчарили марихуану из БиХ у Хрватску. 

У оптужници је наведено да је Јурковић, који је руководио групом, у периоду оптужења купио већу количину марихуане од њему познатих особа, па је дрогу са Шљивићем преузео на подручју Чапљине. Дрогу су ускладиштили у кући Остојићеве у мјесту Шурманци код Чапљине. Након тога су у више наврата дрогу у количинама између пет и 15 килограма превозили у Хрватску и препродавали. Продавали су је за износе између 6.900 и 15.000 евра. На терет им се ставља да су тако на подручју Хрватске продали најмање 74 килограма марихуане. Од те количине полиција је успјела да заплијени  64 килограма дроге током више акција.

Јурковића, Остојићеву и Шимића су почетком новембра прошле године ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) у акцији "Гас". Ова акција је остварена у сарадњи са хрватском полицијском агенцијом УСКОК. Када је SIPA привела осумњичене у БиХ, за то вријеме хрватска  полиција је у Ријеци ухапсила 13 особа због сумње да су из БиХ у Хрватску прокријумчарили и препродали најмање 85 килограма марихуане, чија се вриједност на нарко-тржишту процјењује на око 120.000 евра. Јурковић, али и Шљивић су раније осуђивани у Суду БиХ због сличних кривичних дјела. Јурковић је 2009. године осуђен на двије године, а Шимић на годину затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана