На суђењу Нини Нинковић приказан снимак тровања: Мравоцидом “зачинила” шефичину кафу

Небојша Томашевић
На суђењу Нини Нинковић приказан снимак тровања: Мравоцидом “зачинила” шефичину кафу

БАЊАЛУКА – Видео снимак на коме се види како оптужена Нина Нинковић (57) улази у канцеларију своје шефице Слађане Танасић у Педагошком заводу Републике Српске те у њену кафу сипа и мијеша неку материју, за коју тужилаштво тврди да је мравоцид, приказан је данас у судници бањалучког Окружног суда.

Нинковићеву терете за покушај убиства, а вијећу је поменути снимак образложила тужилац Сања Гузина која је рекла да се то  десило 21. децембра 2022. године ујутро.

- Видимо да оптужена прилази столу и из џепа вади зелену кесицу и сипа  у шалицу на столу и мијеша је кашичицом. Одлази од стола и враћа се, те након тога излази - појаснила је тужилац Гузина.

Осим овога, тужилаштво је суду предало већину материјалних доказа међу којима и здравствене налазе оштећене Танасић у којима се између осталог наводи да је користила терапију због стреса који је преживјела.

Тужилац је  суду предала и потврде  о привременом одузимању предмета у којима се наводи да је од оптужене Нинковић између осталог одузета паковање мравоцида-жохароцида као и дезинфекциона средства.

Између осталог, предате су и наредбе о тајном праћењу о снимању, као и коришћењу прикривених истражилаца, а током њиховог спровођења и снимљена је оптужена.

Тужилаштво у овом случају има укупно 64 материјална доказа, а  остало је још да се изведе  вјештачење споне течности и шалице,  које је према доказима из истраге, истражиоцима  доставила оштећена. Овај доказ тужилаштва није пред судом образложен јер вјештак из Федералне управе полиције Ива Трезнер није била у могућности да дође на суд. Она је три пута позивана, а  њено саслушање ће бити на сљедећем рочишту. Такође, тужилаштво планира и да као доказ изведе и записник о саслушању оптужене уколико она не буде свједочила.

Тужилаштво терети Нину Нинковић да је од 8. до 21. децембра прошле године у просторијама Педагошког завода РС у два наврата ушла у канцеларију коју користи Танасићева и у кафу јој сипала средство које може проузроковати смрт јер садржи натријев хипоклорит, који се у слободној продаји налази у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање. Према оптужници Танасићева 8. и 9. децембра кафу није попила због сумњивог мириса. Даље се додаје да је  Нинковићева  21. децембра оштећеној у кафу сипала “мравоцид-жохароцид”.

Нинковићева је након тога ухапшена на дјелу, а “тровање” кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, “подметнута” у канцеларију Танасићеве.

Приговори

Одбрана Нине Нинковић приговорила је већини доказа јер тврди да су незаконити. Адвокат Бранко Гудало истакао је да предмети које је истражиоцима предала оштећена нису законито узети па је и њихово вјештачење незаконито.

Приговорио је и записнику о увиђају као и претресима имовине оптужене и Педагошког завода Републике Српске јер су томе присуствовали радници тог Завода.

Адвокат Александар Јокић је нагласио да је оштећена, без стручног знања сама изузимала спорну течност и сипала у флашицу од сока, као и течност за коју је куварица Завода на суду рекла да је просула. Подсјетио је да су то предмети власништво Завода, па их није она могла тако изузимати. Тражио је да суд о приговорима одмах одлучи, али је вијеће којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић одлучило је да ће се о томе изјаснити накнадно у коначној одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана