Мостарски гинеколози криви за смрт бебе, условно кажњени

Aгенције
Мостарски гинеколози криви за смрт бебе, условно кажњени

Мостар - Општински суд у Мостару данас је неправоснажном пресудом прогласио кривим мостарске гинекологе Дарка Кнежевића, Ивана Бушића и Ану Бошковић за несавјесно лијечење и погрешно поступање према трудници А.Ш. из Међугорја, због чега су угрозили њен живот, а нерођена беба је умрла.

"Кнежевићу је изречена условна затворска казна од осам мјесеци, Бушићу од шест, а Бошковићевој од четири мјесеца", јавља "Дневни аваз".

Ове казне неће се извршити ако након доношења правоснажне пресуде у року од годину и по до три године не почине ново кривично дјело.

Из Тужилаштва ХНЖ-а истакли су како су задовољни пресудом, а о жалби ће одлучити након што службено добију текст те пресуде.

Окривљени се нису изјаснили о томе хоће ли поднијети жалбу, а током суђења су се изјаснили да нису криви.

Жупанијско тужилаштво у Мостару оптужницу за кривично дјело несавјесног лијечења против троје мостарских гинеколога подигло је 1. јула 2011. године, а по пријави блиског сродника, односно дјевера оштећене А.Ш.

Суђење је почело у октобру прошле године.

Оптужница је мостарске гинекологе теретила да су у временском раздобљу од 12. до. 13. фебруара 2011. у Мостару "поступили супротно здравственим прописима, односно својим поступцима угрозили живот и здравље људи, у овом случају труднице и њеног нерођеног дјетета".

Наиме, иако је према ЦТГ снимку и мишљену др Бушића и др Бошковић трудница била спремна за пород, др Кнежевић, који је водио њену трудноћу, у телефонском разговору је докторима, уз пријетњу дисциплинским поступком, рекао да не порађају трудницу већ да је врате на Одјел патологије и прате њено стање, а ако дође до порода да то учини др Бошковић.

"Након враћања пацијенткиње на Одјел патологије, док је нерођена беба било још жива, дошло је до погоршања стања што је утврђено на поново урађеној ЦТГ снимци 13. фебруара око 5 сати, када је утврђена смрт бебе", писало је у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана