Мирку Пекезу 20 година затвора

Aгенције
Мирку Пекезу 20 година затвора

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло је пресуду којом је Мирко /Миле/ Пекез осуђен на 20 година затвора за ратни злочин почињен над цивилима на подручју Јајца.

Апелационо вијеће дјелимично је уважило жалбу Пекезове одбране, па је првостепена пресуда Суда БиХ од 15. априла 2008. године, којом је осуђен на 29 година затвора, преиначена у погледу правне квалификације кривичног дјела и одлуке о казни, а на основу одлуке Уставног суда БиХ који је утврдио погрешну примјену кривичног закона.

На основу члана 50. Кривичног закона СФРЈ оптуженом се у казну затвора урачунава вријеме проведено у притвору и на издражавању казне.

Суд је саопштио да против ове пресуде жалба није дозвољена.

Уставни суд БиХ је својом одлуком о допустивости и меритуму од 22. октобра 2013. године утврдио повреду члана седам Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, односно да је ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ била на штету оптуженог Пекеза у погледу изрицања казне.

У складу с тим, Уставни суд је укинуо другостепену пресуду Суда БиХ од 29. септембра 2008. године у дијелу који се односи на овог оптуженог и предмет вратио Суду БиХ да би донио нову одлуку у складу са гаранцијама из наведеног члана Конвенције.

Апелационо вијеће је с циљем отклањања повреда утврђених наведеном одлуком Уставног суда БиХ, а цијенећи да се усљед укидања другостепене пресуде Суда БиХ предмет враћа у фазу која је претходила доношењу пресуде, одржало јавну сједницу на којој су странке остале при наводима из жалби достављених у писаној форми.

Вијеће је испитало побијану пресуду у границама жалбених навода и донијело наведену одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана