Марковић: Питајте Зељковића гдје је новац који сам остављао у кеси

Небојша Томашевић
Марковић: Питајте Зељковића гдје је новац који сам остављао у кеси

БАЊАЛУКА – Власник агенције „Травел фор фан“ Саша Марковић поновио је у бањалучком Окружном суду да је оптуженом у предмету „Корона уговори“ бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу носио новац у канцеларије Уједињене Српске и да га је знао оставити у кеси на столу код секретарице, а на питање одбране гдје је завршавао новац, рекао „То морате питати Зељковића“.

Марковић, који је такође оптужен у овом предмету, раније је изјавио да је Зељовићу давао девет марака мита за свако заштитно одијело које набавила његова фирма и да му је дао укупно 250.000 КМ. мита. 

Осим Зељковића и Марковића у овом случају оптужени су директор фирме „Проконтрол” Славко Бојић, бивши директор бањалучке фирме „Синекс лабораторија“ Сани Црљић и директор фирме „Промединг“ Драган Дубравац. Оптужница их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Српске за  више од 1,3 милиона КМ. 

Марковић је раније најавио да преговара са Републичком тужилаштвом о признању кривице те се одлучио да свједочи на суду. Његово испитивање трајало је укупно седам рочишта и око 20 часова, што је рекорд по саслушању једног свједока. 

Испитивали су га тужилац, али и одбране оптужених унакрсно.Током данашњег суђења директно га је испитала одбрана првооптуженог Зељковића адвокат Јадранка Ивановић чиме је његово свједочење окончано.

Марковић је током данашњег свједочења истакао и да ИЈЗ РС никада са његовом агенцијом није раскинуо уговор који су имали.Потврдио је да је против њега истрагу водило Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту СИПА и да је испитиван у канцеларији код њих.

Одбрану је интересовало да ли је када је, како он каже Зељковићу носио новац, знао за ту истрагу, нашто је свједок рекао да јесте. 

Адвоката Ивановићеву је затим интересовало да ли се више плашио  Тужилаштво БиХ и СИПЕ или Зељковића.

- Жао ми је што сам то урадио и срамота ме је, а ако Зељковића није то је његова ствар-одговорио је Марковић.

Он је у свом свједочењу потврдио да је против њега, али и осталих оптужених вођена финансијска истрага те да је обустављена прошле године у децембру.

Јадранка Ивановић  питала је Марковића да ли има било какав доказ да је Зељковићу исплатио 250.000 марака мита, што је наишло на нови приговор републичког јавног тужиоца Сање Тадић Стојисављевић.

"Шта може бити доказ за давање мита, уплатница", питала је тужилац.

Адвокат Ивановићева је узвратила да то може бити лична евиденција, снимање, свједок, пријава МУП-у или СИПА, означен новац.

Предсједник вијећа судија Улетиловић уважио је приговор тужилаштва и одбио питање одбране.

Дискредитација

Зељковићева одбрана покушала је да дискредитује свједока истичући да он није пријавио суду куповину „аудија А8“ вриједног 100.000 КМ, да има стан и кућу и да нису уписани у на које не плаћа порез. 

Такође су нагласили да је он испитиван пет пута и да се из тих записника види да је сумњичен за бројна кривична дјела која је починио осим са Зељковићем и са Дубравцем те са бившим директором болнице „Свети апостол Лука“ Добоју Младеном Гајићем који је осуђен. Зељковићевог браниоца  интересовало је да ли се Марковић сјећа изјава, да ли је изнио одбрану те да ли је добио имунитет иза једно од кривичних дјела. 

Свједок је више пута поновио да се изјава не сјећа, а да имунитет није добио. Ивановићева га је затим упитала зашто није оптужен у предмету Гајић, што је изазвало приговор тужиоца и предсједник вијећа судија Драган Улетиловић одбио је то питање. 

Током испитивања свједока "варничило" је између одбране и тужилаштва које је приговарало на бројан питања, а судија Улетиловић је упозоравао и једну и другу страну. Републички тужилац Сања Тадић Стојисављевићева је жестоко реаговала након што је Ивановићка изјавила да је “Марковић аболиран простом вољом тужиоца, без имунитета”.

– Оптужује ме за злоупотребу, поднесите пријаву онда – рекла је републички јавни тужилац, након чега су обе стране опоменуте од стране предсједника вијећа Драгана Улетиловића.

Одбрану је интересовало и колико новца је имао на штедном рачуну и да ли је то било довољно да се испуни захтјев Суда БиХ којим му је блокиран новац због сумње да је зарађен нелегално. Ивановичева је га је упитала да ли је имао уштеђено 60.000 КМ, те појаснила да је од њега подузето 80.000 КМ, што како тврди није довољно да се испуни рјешење Суда БиХ о блокади његових средстава.  

Истакла је да је Марковић након блокаде отворио рачуни отворио нови и тако онемогућио да се испуни рјешење Суда БиХ. Марковић је појаснио да му нису били блокирани рачуни већ да је Суд резервисао одређени износ, а нагласио је да његова штедња нема везе са овим поступком. Такође је рекао да од њега није одузето 80 већ између 55 и 60.000 КМ.

Фотографије 

Зељковићева одбрана је у циљу дискредитације свједока Марковића суду предочила неколико докумената међу којима и фотографије њега и директора УКЦ Владе Ђајића, на којима су  како је рекла адвокат у Јадранка Ивановић, у јако блиском односу и специфичној пози. 

Предочила је и неколико чланака са портала „Инфовеза“ којима како каже указује на криминалне радње овог свједока Једна од чланака је с насловом „Туристичка агенција Травел4Фан“ организовала прославу Нове године за УКЦ“,а  односи се на 2020. годину.

Други чланак у коме се спомиње овај свједок, а који је предала адвокат суду, је под насловом „Против Марковића поднесена пријава за мобинг, радница завршила на психијатрији“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана