Марковић: Ако се Зељковић није бојао камера, зашто бих ја

Капитал
Марковић: Ако се Зељковић није бојао камера, зашто бих ја

БАЊАЛУКА – У Окружном суду у Бањалуци, у наставку суђења у предмету „Корона уговори“, одбрана првооптуженог Бранислава Зељковића, бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске фокусирала се на дискредитацију власника агенције „Травел фор Фан“ Саше Марковића.

Адвокат Јадранка Ивановић ни након шест сати није завршила испитивање свједока, а данас је као помоћ имала и колегиницу Јасминку Јовишевић.

Међутим, Марковић је и даље остао код својих тврдњи да је за свако одијело које је од њега купио Институт, Зељковићу дао девет марака, те да је му је по том основу у просторијама Уједињене Српске у више наврата дао 250.000 марака.

Одбрана га је подсјетила да је приликом ранијег испитивања тужиоцу рекао да је у просторији у којој је предавао новац био видео надзор, па их је занимало да ли је имао страх од тога, с обзиром на то шта ради.

„Знао сам да има видео надзор и више камера, али нисам знао гдје су инсталиране. Све ми је то било страшно, али ако Зељковића није било страх, не видим зашто бих га ја имао“, рекао је Марковић, преноси Капитал..

Зељковићеве адвокатице су га суочиле и са изјавом секретарица које су биле запослене у странци, а које су претходно свједочиле у суду да га никад нису видјеле. Он је рекао да је једну од њих препознао, а другу не.

Оне су кроз питања покушале и да укажу на недосљедности у динамици ношења новца коју је описао Марковић.

Наиме, како су рекле, докази показују да је на рачун његове туристичке агенције од стране Института било 11 уплата, а да је Марковић изјавио да је најмање 20 пута носио новац Зељковићу.

„Ако је свака испорука сразмјерна, зашто онда новац нисте носили у 11 наврата?“, питала га је Ивановићева на шта је он кратко одговорио да не зна.

Казао је да је о ношењу новца водио евиденцију за своје потребе, на шта је Ивановићева саркастично закључила „да је битно да је уредан платиша и да није оштећен“.

Марковићев адвокат Милош Стевановић је најмање десет пута приговорио на њихова питања позивајући се на неквалификованост његовог брањеника да на иста одговори, а судско вијеће их је углавном уважавало.

Иначе, и данас је у судници настављен вербални рат на релацији тужилаштво – одбрана.

Тако се тужилац Сања Тадић – Влаисављевић Судском вијећу више пута жалила да Зељковићеве адвокатице непотребним питањима беспотребно троше вијеме и збуњују свједока, док су њих двије сматрале да тужитељица сугерише Марковићу шта да одговара, па су је више пута назвале „учитељицом“.

Такође, на захтјев одбране поново су прегледани и докази скупљени током истраге, а то су заштитно одијело пронађено у институту и лаптоп којег је користио Зељковић.

Подсјећамо, осим Зељковића и Марковића, у овом предмету су оптужени и директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, затим директор фирме “Промединг” Драган Дубравац, те бивши директор бањалучке фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић.

Према оптужници, Бранислав Зељковић се терети да је набавком медицинске опреме по вишеструко већим цијенама од набавних које је проводио по претходном договору са другим осумњиченим особама себи прибавио противправну имовинску корист у износу од најмање 335.000 КМ, Саши Марковићу и „Травел фор фан“ 578.780 КМ, Славку Бојићу и “Проконтрол” износ од 241.562,50 КМ и Санију Црљићу и „Синекс лабораторији“ 28.700 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана