Малтретирали српске заробљенике у аутобусу за размјену

СРНА
Малтретирали српске заробљенике у аутобусу за размјену

Бихаћ - Свједоци тужилаштва данас су на суђењу петорици некадашњих припадника тзв. Армије БиХ за малтретирања српских заробљеника на подручју Бихаћа потврдили да су у марту 1995. године, приликом спровођења на размјену, били физички и психички малтретирани у аутобусу.

Хусеину Бегићу, бившем команданту вода Војне полиције Петог корпуса тзв. Армије БиХ, те Сафету Ковачевићу, Мухамеду Анадолцу, Абиду Љубијанкићу и Сабахудину Хафурићу, некадашњим војним полицајцима, суди се пред Кантоналним Судом у Бихаћу за физичко и психичко малтретирање 31 ратног заробљеника Војске Републике Српске током спровођења из Цазина и Бихаћа до граничног прелаза Изачић.

Тужилаштво је емитовало видеоснимак дешавања у аутобусу. Свједок Ранко Гојић тражио је да се прекине емитовање снимка јер му, како је рекао, буди тешка сјећања.

Ни свједок Перо Плавшић није желио због траума гледати спорни снимак, док је Душко Кнежевић на снимку идентификовао себе, преноси Бирн.

Гојић и Кнежевић рекли су да не могу идентификовати особе које су их тукле, јер ништа нису видјели због повеза које су имали на очима.

Плавшић, који је, како је рекао, имао лагани повез на очима, препознао је оптуженог Хусеина Бегића, али као особу која је оне који су их тукли и малтретирали замолила да престану.

Оптужницу против петорице бивших припадника Армије БиХ подигло је Тужилаштво БиХ, али је, на приједлог Одбране, Суд БиХ овај случај на даље процесуирање прослиједио Кантоналном суду у Бихаћу.

Наставак главног претреса заказан је за 1. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана