Лозничанин коначно ослобођен оптужбе за помагање браћи Хофман у отмици Бјељинца

Небојша Томашевић
Лозничанин коначно ослобођен оптужбе за помагање браћи Хофман у отмици Бјељинца

БАЊАЛУКА – Врховни суд Републике Српске правоснажно је ослободио Драгана Церовца (29) из Лознице оптужби за помагање у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине којег су у мају 2018. године отели Миљан и Љубан Видовић познатији као браћа "Хофман".

- Одбија се, као неоснована, жалба републичког јавног тужиоца и потврђује пресуда Окружног суда у Бањалуци од 4. марта 2022. године - рекла је секретар Врховног суда Српске Јелена Деспотовић.

Церовац је прије ослобађајуће пресуде у бањалучком Окружном суду два пута био осуђен  за учешће у отмици и обе је укинуо Врховни суд Српске.

Трећом пресудом од 4. марта 2022. године вијеће бањалучког Окружног суда донијело је ослобађајућу пресуду, а  прије тога је Републичко тужилаштво  измијенило оптужницу те умјесто за учешће у отмици, Церовцу ставило на терет помагање у отмици. Та пресуда је сада потврђена па ће Церовцу морати бити исплаћена одштета јер је у притвору провео 14 мјесеци. Он је у првом поступку 2019. године био осуђен на 19 мјесеци затвора за учешће у отмици Јаковљевића, а након што је укинута та пресуда измијењена  је оптужница и на терет му је стављен блажи облик кривичног дјела отмица.

Тада је из оптужнице избрисано да је Церовац дјеловао у саставу групе са браћом Видовић, које терете да су у мају 2018. године отели Јаковљевића и присилили да сачини уговор о позајмици од 8.000 евра с Фикретом М.  због наводног дуга од 2.000 евра.  Церовац је  након измјена  у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суд осуђен на шест мјесеци затвора због учешћа у отмици Јаковљевића, а и та пресуда је укинута  по жалби одбране након чега је  дочекао ослобађајућу пресуду.

Према оптужници, које је сад правоснажно ослобођен, Церовац је 14. маја 2018. довезао Миљана  из Лознице у Бијељину и с њим отишао у кафе бар "Буренце" гдје су били Миљанов брат Љубан и жртва Јаковљевић.  Затим их је све одвезао до књижаре "Мојић" гдје је сачињен уговор о позајмици. Током тог дана, како је писало у оптужници, Церовац их је све одвезао до ћевабџинице "Голд" одакле је Јаковљевић покушао да побјегне, али га је Миљан стигао код теретане "Фалкон" у коју га је угурао и претукао. Церовац је тада из "Голда" довезао Љубана до теретане, а затим обојицу браће и жртву одвезао у Амајлије. Током вожње Миљан је пријетио Јаковљевићу да ће му пуцати у кољено. У оптужници пише да су у Амајлијама браћа  претукла Јаковљевића, након чега их је Церовац вратио у Бијељину те браћи Видовић рекао да мора да иде. Љубан је заједно с извјесним Микијем тог дана Јаковљевићу одвели у његов стан у Бијељини те му узели пасош, а након тога су га оставили. 

Љубан Видовић је у новембру 2022. године је осуђен у бањалучком Окружном суду на годину затвора  због отмице Јаковљевића у намјери изнуде новца због ранијег дуга од 2000 евра. Љубан је признао кривицу и са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице. Осим затворске казне споразумом предвиђено да се поништи уговор о позајмици од 16.000 КМ који је под притиском Видовића, закључио Јаковљевић с Фикретом М. како би им вратио дуг од  двије хиљаде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана