Љекар и сестра осуђени због узимања мита за пород

Небојша Томашевић
Љекар и сестра осуђени због узимања мита за пород

БАЊАЛУКА –  Специјалиста гинекологије и акушерства из Универзитетске болнице (УБ) Фоча др Владимир Чанчар осуђен је у бањалучком Окружном суду на пола године затвора и новчану казну од 20.000 КМ због примања мита од Данијела Весића како би његову супругу Јовану породили царским резом.

Истом пресудом медицинска сестра у овој здравственој установи Гордана Соколовић добила је  условну казну од шест мјесеци затвора она неће ићи иза решетака ако у року од три године не учини кривично дјело. Обоје су осуђени на основу споразума о признању кривице које су закључили са  Републичким тужилаштвом.

Према пресуди, Чанчар је дужан новчану казну да плати у року од три мјесеца након правоснажности пресуде. Уколико то не учини, та казна биће замијењена затвором тако што ће се за сваких 100 КМ одредити дан затвора.

Пресудом је од оптужених одузет новац који су примили као мито и то 100 КМ и четири исцијепане новчанице од по 100 КМ.

Новчанице је поцијепао Чанчар који је након што се сазнало да је беба након порода пала на под новац покушао да врати Весићу, што је он одбио. Новац је покушала да врати и Соколовићева.

Оптужница  је Чанчара  теретила да је примио 400 КМ, а медицинску сестру Соколовић да је примила  100 КМ мита које су узели како би предузели радње везане за медицински третман Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка, а које су у складу са својим овлашћењима, морали извршити.

Јована Весић се породила дан касније 19. августа и родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском  особљу. Новорођенче је тада задобило повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом.  Одмах јој је указана помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана и стабилизована те јој се стање поправило.

Раније такође на основу признања осуђен отац дјетета Данијел Весић из Требиња због давања мита и он је добио новчану казну од 5.000 КМ.

Требињско тужилаштво окончало је истрагу због пада бебе те је подигло оптужницу против г Чанчара и бабице УБ Фоча Биљане Кулић. Оптужница је јуче објављена на страници тужилаштва.

Поменуте терете за несавјесно пружање љекарске помоћи, а  како се наводи Кулићева је кривично дјело починила као здравствени радник, а Чанчар као љекар запослен у  болници Фоча на пословима шефа Гинеколошког одјељења.

Кулићева је  при пружању медицинске помоћи након порода пацијента В.Ј. из Требиња, као бабица  поступила супротно правилима љекарске струке те је због неадекватног поступања новорођенче испало са помоћног стола на под.

Чанчару се на терет ставља  да је приликом вршења порода пацијента В.Ј.  поступао супротно правилима љекарске струке, па је тако, након што је беба пала на под пропустио о томе  обавијестити родитеље, а након тога пропустио и предузети све мјере и радње у циљу благовременог указивања медицинске помоћи новорођенчету. У оптужници стоји да су усљед тога  код новорођенчета наступиле тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравствено стање. Због тих  повреда је новорођенче  19. августа превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана