Лажно свједочио у корист Стојића

Небојша Томашевић
Лажно свједочио у корист Стојића

Бањалука - Здравко Јовановић (47) из Модриче, који је оптужен за лажно свједочење у случају Мирко Стојић, преговара о признању кривице са Специјалним тужилаштвом Републике Српске.

Ово је саопштено јуче у бањалучком Окружном суду на почетку суђења Јовановићу, које је одгођено.

Судија Весна Станковић-Ћосовић казала је да је суђење одгођено на молбу Јовановићевог адвоката Новака Гојковића.

- Адвокат Гојковић је правовремено упутио захтјев да се суђење одгоди. Рекао је да са Специјалним тужилаштвом преговарају о признању кривице оптуженог - истакла је судија Весна Станковић-Ћосовић.

Према наводима у оптужници, Јовановић се терети да је лажно свједочио на суђењу бившем секретару и шефу Кабинета предсједника РС Мирку Стојића 10. јануара 2011. године.

Према наводима у оптужници, он је у суду изјавио да је сам одлучио да купи и издаје стан у бањалучкој Његошевој улици, иако је знао да то није тачно.

- У суду је казао да је стан купио како би га издавао и да је тек послије смрти предсједника РС Милана Јелића одлучио да тај стан прода Стојићевој супрузи Љиљани. Казао је да је то урадио јер није никоме могао да га изда. Међутим, током истраге у тужилаштву Јовановић је казао да га је Стојић замолио да му помогне да нађе и купи стан на своје име. Стан је био намијењен Стојићу - наведено је у оптужници.

Додаје се да је Јовановић током истраге рекао да је све радио по налогу Стојића.

Мирко Стојић је у Врховном суду РС правоснажно осуђен на двије године затвора због више злоупотреба службеног положаја. У пресуди је оглашен кривим и зато што је закључио уговор о закупу стана од 96 квадратних метара и гараже од 46 квадрата за потребе службе предсједника РС са Здравком Јовановићем, са мјесечном киријом од 2.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана