Куповином скупих акција изнијели паре из Српске

Небојша Томашевић
Куповином скупих акција изнијели паре из Српске

Бањалука - Оптужено Друштво "Актива инвест" из Бањалуке и бивша четири инвестициона менаџера платили су скупо акције Фонда заједничког улагања "ХЛТ" из Подгорице, а циљ ове куповине био је изношење новца из Републике Српске у Црну Гору.

Ово је у бањалучком Окружном суду на почетку суђења оптуженима казао бивши члан Управног одбора "Актива инвест" Божидар Драганић.

Осим "Активе инвест" у овом случају оптужени су некадашњи директор овог друштва Срђан Праштало те Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић.

Драганић је као свједок тужилаштва објаснио да је одлука о куповини и продаји акција "ХЛТ" фонда донесена на истој адреси. Нагласио је да су у овом случају трговала повезана лица.

- Иза те одлуке стоји Владан Вујовић, који је један од оснивача предузећа "Провадекс" из Подгорице, која је била власник предузећа "Прима". Ово друго предузеће имало је управљачку улогу и у "ХЛТ" фонду и у друштву "Актива инвест" - објаснио је Драганић.

Праштала и остале Специјално тужилаштво РС терети да су несавјесним пословањем приликом куповине акција "ХЛТ" фонда оштетили инвестициони "ВБ фонд" за око 400.000 марака за чији су рачун и купили акције. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора. Оптужени су ова дјела починили током октобра и децембра 2010. године, а у то вријеме су радили за друштво "Актива инвест", које је управљало "ВБ" фондом.

Одбрана оптужених је приговорила свједочењу свједока и истакла да акције "ХЛТ" фонда нису плаћене прескупо. Истакли су да су акције плаћене чак јефтиније него што су у појединим случајевима слободно продаване на берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана